Annons
Nyheter

Skolverkets generaldirektör bestört

Skolverkets generaldirektör Per Thullberg bekräftar att man på myndigheten först trodde att siffrorna var felaktiga, eftersom förändringen från föregående år var så stor.
Nyheter • Publicerad 3 september 2010

– Jag blev bestört. Vi vill ju att skolan ska bli bra och så visar det sig att de svaga eleverna får det allt svårare, och de blir fler. Det är en väldigt trist utveckling, säger han till TT.

Skolverkets förklaring till att andelen obehöriga ökat så märkbart på ett år är alltså först och främst att lärarnas betygssättning nu granskas på ett tuffare sätt. En annan bidragande orsak kan vara att kommunerna tagit emot betydligt fler elever från utlandet – elever som håller på att lära sig svenska. Det faktum att kommunerna fått ett fördubblat anslag till sommarskolor kan också ha spelat in.

Annons

Men frågan är om detta förklarar hela nedgången.

– Jag har svårt att förstå att det skulle vara en faktiskt försämring som är så stor från ett år till nästa. Vi måste borra djupare i siffrorna. Men vi har sett en nedåtgående tendens ända sedan 90-talets mitt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons