Annons
Nyheter

Skärpta hållbarhetskrav på Sjätte AP-fonden

Regeringen vill strama upp hållbarhetsprofilen för Sjätte AP-fonden, pensionssystemets extra buffertfond. Siktet är inställt på en proposition om ett nytt hållbarhetsmål i vår.
Ekonomi • Publicerad 12 oktober 2021
Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP). Arkivbild
Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP). ArkivbildFoto: Johan Jeppsson/TT

Målet går ut på att fondmedlen i Sjätte AP-fonden ska förvaltas på ett föredömligt sätt genom ansvarsfulla investeringar och ansvarsfullt ägande, enligt Åsa Lindhagen. Det betyder att Sjätte AP-fonden ska integrera miljöaspekter, sociala aspekter och bolags­styrningsaspekter i förvaltningen.

Måste styra investeringar

Omställningen till ett hållbart samhälle går för långsamt och därför måste politiken driva på, enligt Lindhagen.

Annons

– Vi måste börja styra investeringar mycket mer mot hållbara investeringar, säger hon.

Förslaget om ett nytt hållbarhetsmål för Sjätte AP-fonden skickas nu ut på remiss till den 12 januari, varpå regeringen avser att ta fram en proposition under våren. Siktet är inställt på att regelverket träder i kraft den 1 juli 2022.

Sjätte AP-fonden utgör en extra buffert i pensionssystemet, som bara investerar i onoterade tillgångar. Medlen i fonden är till för att trygga pensionssystemet på lång sikt.

Innehav i fossil energi

Sedan den 1 januari 2019 finns redan krav på Första-Fjärde AP-fonderna att de ska integrera hållbarhetsfrågor i sin förvaltning, vilket lett till att värdet på innehaven i fossil energi minskat i fonderna från 16 miljarder till 4 miljarder kronor, enligt Lindhagen.

Finansmarknadsminister säger att det även pågår ett arbete med att införa motsvarande hållbarhetsmål för Sjunde AP-fonden.

AP-fonderna ska enligt förslaget även samverka kring redovisningen av hur hållbarhetsmålen uppnås.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons