Annons
Nyheter

Skärpt ton mot djurskyddsbrott

Livsmedelsverket har skärpt tonen när det gäller misstänkta djurskyddsbrott som upptäcks vid landet slakterier.
Nyheter • Publicerad 30 september 2010

Antalet åtalsanmälningar har ökat markant. Senaste fallet gäller sju grisar med brutna ben eller muskelskador vid ett slakteri i Luleå.

Skadorna upptäcktes i augusti och september, och har anmälts till åklagarkammaren i Umeå och Luleå.

Annons

Samtliga skadade grisar hade transporterats till slakteriet från uppfödare i Västerbotten och Västernorrland, men det är oklart när skadorna uppstått.

En åtalsanmälan har även gjorts av transporten från Västernorrland eftersom den tagit mer än åtta timmar, vilket är mer än djurskyddsbestämmelserna tillåter.

Hittills i år har ett dussintal åtalsanmälningar om misstänkt djurskyddsbrott gjorts av Livsmedelsverket.

Läggs ofta ned

– Jämför man med för fem år sedan är det en markant ökning, säger Göran Annér, chefsjurist vid Livsmedelsverket.

– Det är en policyfråga, vi har bestämt att vi ska göra fler åtalsanmälningar om djurskyddsbrott som inte är bagatellartade, säger han.

Anmälningar om djurskyddsbrott har också i många fall lagts ned av åklagare, även där har Livsmedelsverket skärpt tonen.

– Historiskt sett är det få anmälningar som lett till åtal. Men nu har vi blivit mer alerta när det gäller att syna åklagarnas beslut, säger Göran Annér.

Livsmedelsverket kan begära omprövning av beslut att till exempel avskriva en anmälan, lägga ned en förundersökning eller att inte väcka åtal.

Fel vid grisslakt

Annons

– Vi håller på att förbereda ett sådant ärende nu, där åklagaren beslutat att inte inleda förundersökning. Det handlar om ett fel som begicks med en gris vid ett slakteri i år, säger Göran Annér.

Felet innebar att grisen efter sövning med koldioxid började slaktas utan att den först stuckits och tömts på blod.

– Man hade redan börjat skära i grisen, som inte visade några livstecken, när man upptäckte att man gjort fel, säger Göran Annér.

Göran Annér kan inte erinra sig när en åtalsanmälan från Livsmedelsverket senast ledde till fällande dom för djurskyddsbrott.

– Det är nog ett tag sedan, säger han.

Kan ge fängelse

* Huvudkontrollmyndighet för landets slakterier är länsstyrelserna. Men veterinärer anställda av Livsmedelsverket har ansvar för att djuren observeras innan slakt. Finns det misstankar om brott mot djurskyddslagen kan Livsmedelsverket göra en åtalsanmälan.

* Straffet för brott mot djurskyddslagen kan drabba antingen företag eller personer, eller både och.

* För företag är straffet böter, för personer kan straffet bli fängelse.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons