Annons
Nyheter

Skärpt straff för hjärna bakom Einár-kidnappning

Han misstänks ha varit en av hjärnorna bakom den uppmärksammade kidnappningen av rapparen Nils "Einár" Grönberg och dömdes i tingsrätten till 13 års fängelse.
Nu skärper Svea hovrätt straffet för 39-åringen, som döms för en rad grova brott.
Brott • Publicerad 14 juni 2023
Blommor och ljus i närheten av platsen i Hammarby sjöstad där rapparen Einár (Nils Grönberg) blev skjuten till döds i oktober 2021. Arkivbild.
Blommor och ljus i närheten av platsen i Hammarby sjöstad där rapparen Einár (Nils Grönberg) blev skjuten till döds i oktober 2021. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Teckning på den nu dömde 39-åringen och hans försvarare Joel Apitzsch under förhandlingen i Södertörns tingsrätt.
Teckning på den nu dömde 39-åringen och hans försvarare Joel Apitzsch under förhandlingen i Södertörns tingsrätt.Foto: Johan Hallnäs/TT

Mannen dömdes i tingsrätten för människorov, rån, försök till grov utpressning och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse kopplat till kidnappningen av Nils "Einár" Grönberg.

Utöver brotten mot rapparen dömdes mannen för synnerligen grovt narkotikabrott och grov misshandel. Flera personer, med 39-åringen i spetsen, har enligt domen smugglat in stora mängder droger till Sverige. Narkotikahandeln i målet har omfattat drygt 100 kilo kokain, 400 kilo cannabis och 10 kilo amfetamin.

Annons

Domen överklagades i delarna rörande den grova narkotikabrottsligheten.

Svea hovrätt skärper nu straffet från fängelse i 13 år till fängelse i 13 år och 10 månader. Mannen ska även betala 3,2 miljoner kronor till staten avseende den beräknade brottsvinsten, en höjning från tingsrättens dom om 600 000 kronor.

"Ledande ställning"

"Den man som döms till det längsta straffet har haft en ledande ställning i ett nätverk som har ägnat sig åt mycket omfattande handel med kokain i grossistledet. Han har också haft en ledande roll vid genomförandet av människorovet av rapartisten", säger Mikael Swahn, hovrättsråd och ordförande i målet, i ett pressmeddelande.

Två medåtalade, båda 28 år gamla, får sina straff skärpta med 6 respektive 8 månader till fängelse i 10 år och 4 månader respektive 2 år och 10 månader. Två andra medåtalade får sina straff fastställda – fängelse i 6 år och 10 månader respektive 9 år och 2 månader.

Rappare dömda

Det var i april 2020 som den då 17-årige Grönberg kidnappades och fördes till en lägenhet i södra Stockholm där han rånades på en exklusiv klocka, misshandlades och fotograferades under förnedrande former.

Flera personer har sedan tidigare dömts för kidnappningen av artisten, som mördades i oktober 2021, bara 19 år gammal. Bland dem rapparna Yasin Mahamoud och Haval Khalil, samt den utpekade ledaren för det så kallade Vårbynätverket, Chihab Lamouri.

Nils Grönberg sköts ihjäl i Hammarby sjöstad i Stockholm den 21 oktober 2021. Fallet är olöst.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs felaktigt att straffskärpningen gäller kidnappningen.

Fakta: Nils “Einár” Grönberg

Nils “Einár” Grönberg slog igenom som 16-åring och blev snabbt ett av de största namnen inom svensk rap. Via sociala medier byggde han upp en stor publik, hade miljoner lyssningar på Spotify och belönades på både Grammisgalan och P3 Guld-galan.

Som flera andra av landets mest kända rappare hade han kopplingar till gängkriminella miljöer. Under genombrottsåret 2019 bodde han delvis på ett HVB-hem och refererade frekvent till vapen och droger i sina texter.

I april 2020 kidnappades Einár och fördes till en lägenhet där han rånades, misshandlades och utsattes för förnedrande fotografering. Syftet var att pressa den framgångsrike artisten på pengar.

Flera personer, varav två andra rappare och medlemmar i det så kallade Vårbynätverket, dömdes i februari 2022 för inblandning i kidnappningen.

Strax före klockan 23 på kvällen den 21 oktober 2021 sköts Grönberg ihjäl med flera skott på en innergård i Hammarby sjöstad i Stockholm. Fallet är ouppklarat. Enligt TV4 flyttas mordet till polisens kalla fall-hög.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons