Annons
Nyheter

Skånskt snödrev orsakar olyckor

Den rejäla snösmocka som knockade Skåne på söndagen har ställt till det rejält i trafiken.
Väder • Publicerad 7 februari 2021
En lastbil körde på söndagen av vägen mellan Sövestad och Hedeskoga, norr om Ystad.Foto: Johan Nilsson/TT
Polisen spärrar av riksväg 13 medan en lastbil bärgas ur diket i det kraftiga snödrevet norr om Ystad.Foto: Johan Nilsson/TT

– Just nu är det lugnt. Men vi hade en flertal olyckor här under eftermiddagen. Främst på E65, där det var riktigt dåligt väglag, säger polisens presstalesperson Jimmy Modin vid 18-tiden.

Totalt har fyra olyckor inträffat på E65 mellan Skurup och Skabersjöby i sydöstra Skåne, men ingen människa ska ha skadats.

Annons

Dessutom körde en lätt lastbil av vägen mellan Sövestad och Hedeskoga, strax norr om Ystad.

– Det blev en del bärgningsarbeten. Och det har så klart påverkat framkomligheten, men inte lika mycket som väglaget har gjort, säger Modin.

På lördagen utfärdade SMHI en klass 2-varning för stora mängder snö i kombination med friska vindar i södra Skåne, framför allt på Österlen. Varningen nedgraderades dock under natten till söndagen.

– Men vi har sett intensiva snöbyar som har dragit in över södra delarna under dagen, särskilt i Simrishamnstrakten, säger SMHI:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

Den ostliga vinden har orsakat ett kraftigt snödrev som kan vara orsaken till vägkaoset.

– Det har blåst ordentligt under dagen, inte bara friska vindar utan även hårda vindbyar i de östra delarna. Det gör att snön yr omkring och medför nedsatt sikt.

Dessutom blir det halt när den drivande snön landar på vägarna, understryker meteorologen.

Under de närmaste dagarna väntas mindre extremt väder. Men Sjöstedt påpekar att det kan bildas snöbyar ute till sjöss som sedan drar in över kustområdena.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons