Annons
Nyheter

Skanska hoppas på Biden-effekt

En rejäl vinstökning och hopp om en Biden-effekt. Det är de positiva delarna hos byggjätten Skanska. I andra vågskålen – tvekan hos hyresgästerna kring framtida kontorslokaler.
Ekonomi • Publicerad 5 februari 2021
Skanska släpper bokslut. Arkivbild.
Skanska släpper bokslut. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Mitt under pandemins andravåg redovisar Skanska en vinst före skatt på drygt 6,5 miljarder kronor för fjärde kvartalet delvis tack vare flera stora försäljningar. Intäkterna föll visserligen med 14 procent men aktieägarna belönas och får dessutom en extrautdelning, totalt 9:50 kronor per aktie.

– Vi levererar ett rekordår med historisk vinst, starkt kassaflöde och stark balansräkning vilket är ett styrkebesked. När jag tittar på våra utvecklande enheter, såväl kommersiell som bostadsutveckling, levererar de över vår förväntan, säger vd:n vd Anders Danielsson till TT.

Tydlig utmaning

Annons

Trots strikta nedstängningar i bland annat USA och Europa har verksamheten fortgått då projekten bedömts som samhällskritiska. Däremot ser nu Anders Danielsson en tydlig utmaning när det gäller kommersiella fastighetsutvecklingen. I en tid då allt fler företag låtit anställda jobba hemifrån har hyresmarknaden saktat in och Skanska ser nu fortsatt osäkerhet gällande kontorsverksamhet.

– Hyresmarknaden är fortsatt avvaktande. Vi tecknade en hel del hyresavtal i slutet av december, framförallt i Norden och Centraleuropa, så vi har en bra dialog. Men det finns en avvaktan hos kunder att teckna avtal, det tror vi kommer fortsätta så länge pandemin pågår.

TT: Handlar det om en samhällsförändring hur vi kommer att jobba, kontorsjobb kontra hemmaarbete?

– Jag ser det snarare som en osäkerhet hos hyresgästerna kring deras egna verksamhet och hur kommer deras ekonomi att påverkas. När rullar hjulen igång igen?

Hopp om USA

Mer positivt är då förhoppningar kring USA och president Joe Bidens försök att kicka i gång världens största ekonomi med ett gigantiskt stimulanspaket. Demokraterna har sedan tidigare lagt fram ett förslag på 1 900 miljarder dollar som man nu hoppas få igenom. Anders Danielsson är optimistisk för marknaden där man har ungefär 40 procent av sina intäkter.

– Administrationen har ju aviserat enorma satsningar och behovet är också enormt. Infrastrukturen i USA är oerhört eftersatt. Det gäller vägar, järnvägar, flygplatser, tunnelbanesystem som i vissa fall är mer än 100 år gamla.

TT: Vad pratar vi om för tidsramar?

– Biden har ju med sig kongressen, vilket gör det lättare, men det kommer att ta lite tid. Under den närmaste tiden kommer vi inte se några satsningar från federalt håll utan fortsatt från delstater. Vi tror inte det kommer inom de närmaste tolv månaderna, sedan ser det mer positivt ut.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons