Annons
Nyheter

Skalv kan förebåda vulkanutbrott på Island

Island • Publicerad 5 juli 2023
Ökad seismisk aktivitet på Reykjaneshalvön på Island kan vara ett tecken på att vulkanen Fagradalsfjäll är redo för ett nytt utbrott. Bilden är från det senaste utbrottet i augusti 2022, då många besökare strömmade till. Arkivbild
Ökad seismisk aktivitet på Reykjaneshalvön på Island kan vara ett tecken på att vulkanen Fagradalsfjäll är redo för ett nytt utbrott. Bilden är från det senaste utbrottet i augusti 2022, då många besökare strömmade till. ArkivbildFoto: Marco Di Marco/AP/TT

Runt 1 600 jordskalv har noterats runt Islands huvudstad Reykjavik de senaste dagarna, vilket tolkas som en signal om att ett vulkanutbrott kan vara nära förestående.

Den seismiska aktiviteten har fått Islands meteorologiska myndighet (IMO) att höja varningen för flygtrafiken från grön till orange nivå.

Annons

Skalven startade på tisdagseftermiddagen under vulkanen Fagradalsfjäll på Reykjaneshalvön, drygt 30 kilometer från Reykjavik. Vulkanen har haft flera utbrott de senaste två åren vilka lockat hundratusentals besökare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons