Annons
Nyheter

Skådisar får skäggtillstånd i Tadzjikistan

Två skådespelare greps i Tadzjikistan för att de hade skägg. Nu har de fått ett särskilt tillstånd av polisen för att få bära skägg offentligt i landet.
Världen • Publicerad 12 oktober 2017
Arkivbild. Tadzjikistans statschef Emomali Rachmon är skägglös.
Arkivbild. Tadzjikistans statschef Emomali Rachmon är skägglös.Foto: Richard Drew

Skägg är en känslig historia i Tadzjikistan där det råder ett inofficiellt förbud mot ansiktsbehåring. Men nu har två skådespelare fått tillfälligt tillstånd att synas med skägg i offentligheten, rapporterar BBC.

Männen greps när de befann sig i staden Konibodom för att framföra sin pjäs, men fick sedan de förklarat sina rollfigurers håriga attribut ett särskilt tillstånd från polisen.

Annons

– Vi kan röra oss fritt i staden utan rädsla över att bära skägg, sade den ene skådespelaren, enligt det statliga tv-programmet Akhbor.

I ett försök att motverka radikalisering har tusentals personer tvångsrakats i Tadzjikistan. Därtill har många fler gripits på grund av sitt skägg de senaste åren. Myndigheterna skyllde först på lokal polis, men har sedan dess erkänt att förhoppningen är att motverka den religiösa extremism som man är rädd ska sprida sig från angränsande Afghanistan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons