Annons
Nyheter

"Ska utredas rättvist"

Efter elva nätter av upplopp och protester råder ett bedrägligt lugn i St Louis-förorten Ferguson i Missouri.
Nyheter • Publicerad 20 augusti 2014
Foto: 

Justitieminister Eric Holder lovar en "rättvis och grundlig" federal utredning av polisens dödsskjutning av en svart tonåring i området.

När morgonen grydde på onsdagen kunde polisen räkna till 47 gripna. Natten var lugnare än föregående men demonstranter med plakat sågs ändå ropa slagord och vattenflaskor kastades, rapporterar nyhetskanalen CNN. Polis avstod dock från att använda tårgas.

Annons

– Ett stort antal äldre, frivilliga, aktivister och präster kom ut. De gick på gatorna och talade med människor och manade till ordning, säger kaptenen och polisbefälet Ron Johnson till USA Today.

Krav på svar

Uttalandet gjordes bara timmar innan justitieminister Eric Holder skulle anlända till förorten, som den senaste veckan har skakats av upplopp, utlösta av polisens dödsskjutning av 18-årige Michael Brown den 9 augusti. I en gästledare i lokaltidningen St Louis Post-Dispatch inför besöket skriver Holder:

"I centrum för dessa demonstrationer finns ett krav på svar rörande omständigheterna kring denne unge mans död och en mer omfattande oro över vårt rättssystem".

Han lovar att justitiedepartementet "rättvist och grundligt" ska ta reda på exakt vad som hände då Brown sköts. Holder ska bland annat träffa lokala ledare, den federala polisen FBI:s utredare samt federala åklagare.

Begravning

Vid sidan av den federala utredningen och den lokala polisutredningen skulle på onsdagen ytterligare en lokal utredning av dödsskjutningen inledas.

Michael Brown ska begravas på måndag.

Sent på tisdagen sköt polisen ihjäl en svart man inne i St Louis, bara några kilometer från Ferguson. Enligt polischefen i St Louis, Sam Dotson, hade mannen viftat med en kniv mot poliserna och skrikit "döda mig nu".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons