Annons
Nyheter

Ska motverka klimatflykt – höjer landets öar

Kiribatis öar ska höjas ur havet med hjälp av muddring, det säger landets nyligen omvalde presidenten. På så vis ska man bekämpa höjda havsnivåer och klimatflykt.
Kiribati • Publicerad 10 augusti 2020
President Taneti Maamau vill motverka förhöjda havsnivåer och klimatflykt i Kiribati. Arkivbild.
President Taneti Maamau vill motverka förhöjda havsnivåer och klimatflykt i Kiribati. Arkivbild.Foto: Frank Franklin II

Östaten Kiribatis president, Taneti Maamau, säger att det är en del av regeringens strategi att höja öarna för att motverka förhöjda havsnivåer.

Maamuas föregångare, tidigare presidenten Anote Tong, förutspådde att ögruppens invånare i framtiden skulle tvingas flytta från öarna på grund av stigande hav. Under hans mandatperiod köptes mark i Fiji som skulle fungera som ett potentiellt nytt hemland för invånarna.

Annons

Maamau har avvisat migration som strategi med motiveringen att studier visat att öarna kan överleva med rätt anpassningsåtgärder.

Presidenten har även meddelat att man kommer ta hjälp av Kina i arbetet med att rädda öarna. I fjol uppmärksammades Kiribati internationellt då man bröt med Taiwan för att i stället diplomatiskt närma sig Kina, vilket ändrade den geopolitiska kartan i en stor del av Stilla Havet.

USA:s militär har uttryckt en oro för att Kiribati ska tillåta Kina att bygga militära anläggningar på ön Christmas som ligger 2 000 kilometer söder om Hawaii.

Maamau säger dock att Kiribati kommer skydda sitt oberoende och inte ta stora lån från något land.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons