Annons
Nyheter

Sjukregler kan komma att ändras

Regeringens kritiserade sjukförsäkringsreform kan komma att mjukas upp.
Nyheter • Publicerad 25 september 2010

Allianspartierna öppnar för ändrade regler.

Reformen har rört upp starka känslor, senast i fallet med utförsäkrade Annica Holmquist.

Annons

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) var tydlig på fredagen:

– Ingen ska ramla mellan stolarna. Min ambition är att vi absolut ska täppa till alla hål som kan uppstå. Är det någon som kommer i kläm och det visar sig att det verkligen är så är jag den första som kommer att ta initiativ till att vi ska göra förändringar, säger hon.

Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) har fått regeringsuppdraget att granska hur det nya regelverket fungerar. I maj nästa år ska granskningen vara klar. Om ISF kommer fram till att systemet inte fungerar ska det ändras, lovar Husmark Pehrsson.

Kräver snabbare tag

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund vill ha en snabbare process:

– Det duger inte att vänta till maj. Här måste det till snabbare tag för att kunna identifiera problemen och rätta till det som kan vara fel. Den radda av ärenden som uppmärksammats visar att vi behöver agera, säger Hägglund.

Även FP anser att eventuella fel i reformen måste rättas till snabbare.

– Vi måste slipa av kanterna. Vi har fallbeskrivningar av människor som har kommit i kläm, säger riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP) till SVT:s Rapport.

Före valet rasade debatten om Annica Holmquist. Hon lider av en kronisk sjukdom och har enligt flera läkarutlåtanden inte någon arbetsförmåga. Trots detta utförsäkrades hon i juli och fick i förra veckan avslag på ansökan om sjukersättning.

– Jag förstår att den här kvinnans situation har väckt mycket känslor och jag förstår att hon har en svår situation och sjukdom och känner starkt för henne. Men jag som minister får inte tycka till om de bedömningar som gjorts, säger Husmark Pehrsson.

Annons

Fallet har blivit en följetong. Försäkringskassans överdirektör Stig Orustfjord gick fredagen före valet ut och antydde att det kunde finnas alternativa lösningar för Annica Holmquist. Men det enda alternativ F-kassan kunde erbjuda på måndagen enligt dottern Emilie Holmquist, var att de skulle begära en omprövning av beslutet, vilket de nu beslutat sig för att göra.

Andra alternativ

På fredagen JO-anmäldes Orustfjord. Själv välkomnar han anmälan och står fast vid att han såg andra lösningar än att Annica Holmquist skulle tvingas söka socialbidrag för att säkra sin försörjning. Förutom möjligheten att begära omprövning av avslaget om sjukersättning finns det även flera andra möjliga ersättningsformer för den som har blivit utförsäkrad, till exempel aktivitetsstöd eller andra varianter av sjukpenning, menar han.

– Det viktiga budskapet var att vi behövde sätta oss ner och diskutera att man inte behöver gå från hus och hem, säger Orustfjord.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons