Annons
Nyheter

Sjukliga och döda valar upprör i USA

Ett akvarium i den amerikanska delstaten Connecticut är under lupp efter det att två av fem vitvalar som importerats från Kanada – trots protester från aktivister – insjuknat och dött.
USA • Publicerad 14 februari 2022
En av de fem vitvalarna som importerades till USA från Kanada. Arkivbild.
En av de fem vitvalarna som importerades till USA från Kanada. Arkivbild.Foto: Jason Decrow/AP/TT

Akvariet i fråga, Mystic Aquarium, hade även utdragna problem med att få tillstånd till importen av de fem vitvalarna.

Vitvalen som dog i fredags var en hona som hade fått akutvård i flera månader. Så sent som i augusti dog en hanvitval, men han uppges av akvariet ha anlänt med hälsoproblem från en djurpark i Kanada.

Annons

Det amerikanska akvariet uppger att de fem valarna som hämtats från Kanada hade kommit från en plats där de tvingats trängas med 50 andra vitvalar.

I Connecticut är tanken att valarna ska användas för forskning och att de ska tränas för att i utbyte mot belöning "självmant" ge blod, saliv och andra prover.

Djurskyddsorganisationen Animal Welfare Institute kallar det hela för en "katastrof" och kräver att myndigheterna genomför en utredning.

"De här fem valarna uppgavs vara friska när de importerades, men det blir allt tydligare att det inte stämmer. Om Mystic kände till detta och ändå importerade dem är det oacceptabelt. Om de inte kände till det är det inkompetent. De här valarna förtjänar bättre", säger marina däggdjursforskaren Naomi Rose i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons