Annons
Nyheter

Sjuhäradspräst som köpte sex riskerar att förlora jobbet: "Pilsk"

En präst i Sjuhärad riskerar att förlora jobbet för att han köpte sex av en prostituerad kvinna. Polisen tog honom på bar gärning i ett p-hus.
Nyheter • Publicerad 21 september 2010

Prästen har skrivit under ett strafföreläggande som innebär att han godtar 12 500 kronor i böter för köp av sexuell tjänst.

Det innebär att mannen slipper rättegång om han betalar, men historien kan få andra och allvarligare konsekvenser för honom.

Annons

Under hösten ska domkapitlet ta upp ärendet och besluta om eventuella bestraffningar: erinran, prövotid med behandling eller att mannen förlorar rätten att arbeta som präst.

I våras plockade han upp den prostituerade kvinnan i Rosenlund i Göteborg och körde i väg till ett parkeringshus. Men just när han fått fram kondomen togs paret på bar gärning av en polis som spanat vid Rosenlund.

Prästen erkände:

– Jag hamnade i situationen för att jag kände mig pilsk. Jag vet att jag gjort fel och tänker omedelbart söka hjälp på grund av mitt beteende, sa han i polisförhör.

Ärendet hamnar nu alltså hos domkapitlet.

– Att någon präst begår ett brott är tack och lov ganska sällsynt. I detta fall blev han ju ertappad så det fanns väl inte mycket att diskutera, säger stiftets pressekreterare.

Domkapitlet beslutar om erinran eller andra straff. Men det är prästens församling som avgör vad som ska hända med hans anställning.

– Detta är alldeles nytt för mig och har inte varit uppe i kyrkonämnden. Han har jobbat på som vanligt och jag antar att man avvaktar med att ta ställning tills domkapitlet sagt sitt, säger kyrkoherden i pastoratet där mannen arbetar.

BT har sökt men inte nått prästen som erkänt sexköpet.

– Han mår nog inte bra nu. Det här är en personlig tragedi, tror kyrkoherden.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons