Annons

Sjojgu på ovanligt besök vid fronten

Striderna i Bachmut fortsätter att rasa och Ukraina ser ut att få allt svårare att hålla emot. Samtidigt har Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu gjort ett sällsynt besök vid fronten.
Ukraina • Publicerad 4 mars 2023
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu på besök på okänd ort vid fronten.
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu på besök på okänd ort vid fronten.Foto: Rysslands försvarsdepartement/AP/TT

En kvinna dödades och två män skadades svårt när de försökte fly över en provisorisk bro från Bachmut på lördagen, enligt ukrainska soldater som hjälpte dem. Ett anonymt befäl säger till nyhetsbyrån AP att det nu är för farligt för civila att lämna staden annat än till fots.

Ryssland är fast beslutet att inta ruinstaden Bachmut som en del i det större målet att lägga hela Donetsk under sig. Ukraina har svurit att försvara "Fort Bachmut" så länge som möjligt, men i veckan varnade den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj för att situationen är svår.

Annons

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin hävdar att hans styrkor i princip omringat staden och att bara en väg återstår att få kontroll över.

Men enligt stadens borgmästare har Ryssland ännu inte kontroll över stadens östra delar och strider rasar fortfarande på gatorna, rapporterar BBC.

Kontrollerad reträtt

Den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war (ISW) bedömer att de ukrainska styrkorna förbereder en kontrollerad reträtt.

Båda sidor har gjort svåra förluster i striderna om staden, vars symbolvärde enligt bedömare vida överstiger dess militärt strategiska värde.

Samtidigt har Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu inspekterat en postering på fronten i södra Donetsk, uppger försvarsdepartementet i Moskva. Det är oklart exakt var och när Sjojgu genomfört inspektionen, men i videoklipp från departementet ses han i en helikopter samt talandes med en soldat framför raserade byggnader.

Sedan invasionen för ett drygt år sedan har Rysslands militära toppolitiker bara besökt fronten en handfull gånger.

Nytt stödpaket

I Washington visade USA:s president Joe Biden och den tyske förbundskanslern Olaf Scholz enad front på fredagen.

Moskva har varnat för att fortsatt militärt stöd till Ukraina bara kommer att förlänga konflikten och det ukrainska folkets lidande och att vapenleveranser belastar givarländernas ekonomi och påverkar medborgarnas välbefinnande.

Som svar presenterade Washington ett nytt stödpaket på 400 miljoner dollar, motsvarande omkring 4,2 miljarder kronor.

Scholz utlovade fortsatt tyskt stöd för Ukraina.

– Vi kommer att fortsätta att stödja Ukraina så länge som det (kriget) varar och så länge som det behövs, sade han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons