Annons
Nyheter

Självgående spis blir rättsfall

Det ska vara skillnad på en spis och ett värmeelement.
Nyheter • Publicerad 2 november 2009
Foto: Scanpix

Men en spis köpt i ett Rustavaruhus slog på och värmde sommarstugan, även när ägaren inte var där.

Nu blir den självgående spisen ett fall för domstolen.

Annons

Historien, som har hamnat hos Elsäkerhetsverket, började när ett par köpt en spis till stugan och fick en elräkning på 9 000 kronor för den tid de inte varit i huset.

– Det knäppte och klickade i spisen om nätterna. Ibland var plattan varm på morgonen, ibland inte, berättar ägaren för Sveriges Televisions Plusredaktion.

Så han gick till Elsäkerhetsverket, som köpte en spis av samma modell och efter test kunde konstatera att spisens termostat slog på spisen vid låga temperaturer. Nu kräver myndigheten att Rusta återkallar spisen, det vill säga de som köpt en ska ha pengarna tillbaka.

Men det vägrar enligt Plus Rusta att göra. Visserligen har bolaget slutat sälja den självgående spismodellen, men om den också formellt ska återkallas blir en fråga för länsrätten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons