Annons
Nyheter

Sista vargen jagas i Västmanland

I Västmanlands skogar söker jägare nu efter den sista vargen som återstår att fälla i årets vargjakt, som avslutas på tisdag.
Nyheter • Publicerad 13 februari 2011
Fälls inte vargen i Västmanland senast under tisdagen, så kan djuren pusta ut.
Fälls inte vargen i Västmanland senast under tisdagen, så kan djuren pusta ut.Foto: Hasse Holmberg

– Det är ju bara en varg som ska jagas. Intresset är inte så stort att man går man ur huse för att jaga, säger Torbjörn Larsson, ordförande för Jägareförbundet i Västmanland.

Den hårt kritiserade svenska vargjakten är nu inne på slutspurten. Endast en varg återstår att fälla, i Västmanlands län, enligt den kvot på 20 vargar som Naturvårdsverket beslutat om.

Annons

Fälls inte vargen i Västmanland senast under tisdagen, så kan djuren pusta ut. Och hittills ser det ut att vara fördel vargen.

– Vi är ute och jagar. Men man kan väl säga att vargen leder än så länge, säger Torbjörn Larsson.

Förra helgen hade jägarna spårat vargen, men det ymniga snöfallet efter det gjorde att spåren försvann. Under söndagen var därför jägarna ute och letade efter nya spår i snön.

– Vi har lyckats spåra fram ett par vargar flera gånger, bland annat utanför Skultuna, men de har lyckats gå ut ur området där vi jagar, säger Torbjörn Larsson.

Enligt Pierre Ahlgren, ansvarig för rovdjursinventeringen i Västmanlands län, finns runt 15 vargar i länet.

– Om de klarar sig över tisdag, så blir det ingen mer jakt, säger han.

Vargar och vargjakt

I Sverige finns i dag drygt 200 vargar. På andra sidan riksgränsen, i Norge, finns ytterligare en handfull djur. Finland har en separat stam som för tillfället är något mindre än den svensk-norska, det vill säga knappt 200 vargar.

I fjol blev det för första gången på 45 år tillåtet med allmän licensjakt på varg i Sverige. Totalt sköts 28 vargar.

Beslutet var mycket kontroversiellt och jakten blev hårt kritiserad. Flera miljöorganisationer anmälde jakten till EU, och risken är stor att Sverige nu dras inför EU:s domstol. Finland, som tillåtit licensjakt under relativt lång tid, fälldes i ett liknande fall i domstolen för några år sedan.

Trots kritiken har regeringen gett klartecken för jakt även i vinter. Den tillåtna kvoten är 20 vargar och jakten pågår 15 januari–15 februari.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons