Annons
Nyheter

Sista aktivisterna har lämnat tysk brunkolsby

Tyskland • Publicerad 16 januari 2023
Fem dagar efter att polis började avlägsna aktivister från Lützerath har de sista demonstranterna lämnat.
Fem dagar efter att polis började avlägsna aktivister från Lützerath har de sista demonstranterna lämnat.Foto: Roberto Pfeil/AP/TT

De sist kvarvarande klimataktivisterna som ockuperat tyska Lützerath har lämnat byn, rapporterar nyhetsbyrån DPA.

Aktivisterna hade i flera dagar stannat kvar inuti en egengrävd tunnel i ett försök att hindra tunga maskiner från att jämna byn med marken.

Annons

Myndigheterna har beslutat att riva Lützerath för att kunna bryta brunkol, ett beslut som flera hundra miljöaktivister under en längre tid har protesterat mot. Protester mot kolbrytningen fortsätter nu på andra sätt – bland annat har aktivister kedjat fast sig vid en grävmaskin vid en närliggande gruva, medan andra firar ner sig från en bro för att blockera vägen till Lützerath.

Under helgen samlades flera tusen demonstranter i byn, bland andra den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg. På bilder från Lützerath syns hur kravallutrustad polis lyfter bort Thunberg från en jordhög i byn.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons