Annons
Nyheter

Sifo: L närmar sig riksdagsspärren

Liberalernas partiledarbyte kan ha bidragit till att partiet närmat sig riksdagsspärren.
L ökar till 3,6 procent i den senaste Sifoundersökningen som genomförts på uppdrag av SvD/GP.
Politik • Publicerad 13 maj 2022
Liberalerna partiledare Johan Pehrson kan ha bidragit till att lyfta partiet i opinionen. Arkivbild.
Liberalerna partiledare Johan Pehrson kan ha bidragit till att lyfta partiet i opinionen. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Liberalernas uppgång från 2,4 till 3,6 procent är statistiskt signifikant, skriver SvD och GP.

Sifos opinionschef Toivo Sjörén säger att uppgången kan förklaras med den nya partiledaren Johan Pehrson, och att det nu blir lättare för partiet att hålla sig kvar i riksdagen efter valet i höst.

Annons

– Liberalerna är ju alltjämt under spärren, men att ligga nära innebär att det nu blir mycket lättare att få stödröster. Håller man till runt 2,5 procent är det många som ställer sig frågan om det är värt att ta den risken, säger Sjörén till SvD.

Socialdemokraterna är fortsatt störst med 32,6 procent, därefter kommer Moderaterna med 20,8 procent och Sverigedemokraterna med 18,1 procent.

Vänsterpartiet får 8,2 procent, Centerpartiet 6,3 procent och Kristdemokraterna 5,6 procent. Miljöpartiet ligger fortsatt under riksdagsspärren med 2,7 procent.

– De verkar ha det väldigt svårt och har haft dåliga siffror ända sedan de lämnade regeringen förra sommaren, säger Sjörén till SvD.

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet samlar flest väljare, men det skiljer endast 1,6 procentenheter mot Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Opinionsundersökningen genomfördes med hjälp av 6 890 intervjuer under tidsperioden den 2–12 maj. Hälften av intervjuerna genomfördes slumpmässigt över telefon, den andra hälften genom en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons