Annons
Nyheter

Siemens gör miljardaffär för cancerbehandling

Ekonomi • Publicerad 2 augusti 2020
Siemens-koncernen står för en del av finansieringen. Arkivbild.
Siemens-koncernen står för en del av finansieringen. Arkivbild.Foto: Matthias Schrader

Tyska Siemens Healthineers offentliggjorde under söndagen en överenskommelse för att köpa Varian Medical Systems, ett amerikanskt företag specialiserat på utrustning för cancerbehandling. Affären värderas till 16,4 miljarder dollar, motsvarande ungefär 145 miljarder kronor.

Genom affären hoppas Siemens Healthineers bli världsledande i cancerbehandlingar till 2025. Industrikoncernen Siemens, som knoppade av Healthineers 2018 men fortfarande kontrollerar företaget, ska stå för en del av finansieringen.

Annons

Siemens betalar 177:50 dollar för varje aktie i Varian – 24 procent över kursen vid stängning i fredags.

– Med den här affären stärker vi vår position avsevärt, utöver inom kardiologi och neurologi, även inom onkologi, säger Jochen Smitz, ekonomichef.

Enligt Siemens Healthineers är marknaden för cancerbehandlingar värd 20 miljarder dollar årligen, 175 miljarder kronor, och växer med 6-10 procent varje år. Affären ska först godkännas av Varians aktieägare, men förväntas bli klar under första halvan av 2021.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons