Annons
Nyheter

Shell redo sälja svensk verksamhet bland annat raffinaderi i Göteborg

Oljejätten Shell har inlett förhandlingar om att sälja större delen av sin svenska verksamhet.
Nyheter • Publicerad 2 september 2010

Köpare: finländska konkurrenten ST1, som gick in på den svenska marknaden så sent som vid årsskiftet.

ST1 förhandlar också om att köpa Shells verksamhet i Finland.

Annons

På torsdagen informerades de Shellanställda, både i Sverige och i Finland. Här berörs cirka 500 anställda, varav cirka 220 jobbar vid raffinaderiet i Göteborg.

Det enda som undantas i de svenska förhandlingarna är Shell Aviaton och Shell Gasolverksamhet samt Shells letande efter naturgas i Skåne.

Torsdagens besked till personalen i Sverige var att man nu inlett "exklusiva" förhandlingar med ST1. Om det innebär att affären snart är klar var oklart.

– Men det finns ingen anledning att dra ut på något, säger Martin von Arronet, Shells pressinformatör i Sverige, till TT.

Satsar på oljeutvinning

Att Shell vill sälja av i Sverige stod klart i december förra året. Det är en följd av Shellkoncernens internationella profil där nu man vill satsa mer på utvinning av olja och gas, samt ha stora, komplexa, internationellt inriktade raffinaderier.

Shells raffinaderi i Göteborg jobbar i huvudsak mot den svenska marknaden, även om viss export förekommer.

Shell finns i dag på cirka 340 bensinstationer Sverige runt. Men personalen där har inget anställningsförhållande med Shell.

ST1:s intåg på svenska marknaden vid nyåret 2009/10 skedde just genom att man tog över andra bolags mackar. Man driver nu 200 automatstationer. Det handlar om de tidigare Uno X- och Hydrostationerna, plus 40 anläggningar som tidigare drevs av Jet.

– Ingen station är bemannad, för att vi ska nå en lågprisprofil, säger svenska ST 1:s vd Jonas Sidenå.

Annons

Förhandlingarna om varumärket

I förhandlingarna mellan Shell och ST1 ingår också diskussioner om Shells varumärke. Kunder kan i framtiden fortsätta köpa Shellprodukter, även om verksamheten har annan ägare.

TT har utan framgång sökt ST1:s finländska huvudägare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons