Annons
Nyheter

Shekarabi vill höja pensionerna mer

Bra att inkomstpensionstillägget har gått igenom, men det räcker inte. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi vill gå vidare och höja både avgiften till pensionssystemet och pensionerna.
Ekonomi • Publicerad 9 februari 2021
Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister (S) och ordförande i pensionsgruppen. Arkivbild.
Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister (S) och ordförande i pensionsgruppen. Arkivbild.Foto: Marko Säävälä/TT

TT: Pensionärer ringer Pensionsmyndigheten och är besvikna över inkomstpensionstillägget. Hur tycker du att det har blivit?

– Jag är väldigt glad att vi fick igenom det i riksdagen, och att Pensionsmyndigheten nu ser ut att hinna med att få det klart så det kan betalas ut till september, säger Ardalan Shekarabi, som också är ordförande i pensionsgruppen som bereder pensionsfrågorna

Annons

– Det finns två historier om besvikelsen i det här, dels den grupp som trott att tillägget skulle komma nu i januari, och att tillägget består av den indexering som kom nu. Men det är ett missförstånd, tillägget kommer i september.

– Så finns det de som säger "ni måste fortsätta att höja pensionerna", och ja, jag instämmer. Vi vill höja pensionsavgiften, och det finns de som menar att det går att göra det så att även befintliga pensionärer får del av höjningen.

TT: Varför ger det här nya tillägget så lite till vissa?

– Det här är en riktad höjning. Det är för breda yrkesgrupper, som undersköterskor och lastbilschaufförer. Det är också riktat till dem som bott och arbetat här, och vi har sett till att bostadstillägg, grundskydd och hemtjänstavgifter inte påverkas av det.

TT: Varför har ni gjort det så krångligt?

– Mitt huvudsyfte är inte att i första hand göra pensionssystemet lättare att förstå, utan att pensionerna blir högre. Det är inte rimligt att man har en pension på 12 000–13 000 efter ett helt långt arbetsliv. Det hotar legitimiteten i pensionssystemet. Då är det inte viktigast hur lätt systemet är att förstå, utan hur mycket man får i pension.

TT: Hur vill ni genomföra framtida höjningar av pensionerna, med tillägg som detta eller på andra sätt?

– Vi ska göra en ordentlig översyn av pensionerna nu. Det var inte tänkt att pensionerna skulle bli så här låga, det var inte det här som lovades när pensionssystemet kom på 90-talet. Det bästa är att höja avgifterna till systemet.

– Den genomsnittliga allmänna pensionen för kvinnor i Sverige är 11 600 kronor, före skatt. I Danmark är lägstanivån 20 000. Det är nästan 9 000 kronors skillnad för den som står vid Öresund och tittar över till Danmark. Det är inte rimligt.

TT: När ska översynen vara klar?

Annons

– Vi börjar nu, och jag hoppas att vi kan nå konsensus i pensionsgruppen om att höja avgiften till pensionssystemet. Jag måste säga att det är större tryck i den här frågan nu, och ett bredare missnöje med pensionerna.

– Men det krävdes tio möten för att få igenom den här höjningen av inkomstpensionstillägget, det finns ett motstånd mot pensionsavgiftshöjningar. Men vi måste få i gång en debatt om det här, säger Ardalan Shekarabi.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons