Annons
Nyheter

Brittiska politiker: Lockdown kom för sent

Att Storbritannien inte stängde ned samhället snabbt nog i början av coronapandemin är ett av landets största folkhälsomisstag hittills, enligt en rapport av brittiska parlamentariker.
Storbritannien • Publicerad 12 oktober 2021
Storbritannien stängde inte samhället snabbt nog, enligt en rapport. Arkivbild.
Storbritannien stängde inte samhället snabbt nog, enligt en rapport. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Den drygt 150 sidor långa parlamentariska rapporten har tagits fram för att undersöka varför Storbritannien, med över 138 000 dödsfall, drabbats hårdare av coronapandemin än många andra länder.

Grupptänkande, ett psykologiskt begrepp om hur främst beslutsfattare som arbetar under stark press tenderar att utplåna sitt kritiska omdöme till förmån för att nå enighet i gruppen, anses i rapporten vara anledningen till varför Storbritannien har den åttonde högsta covidrelaterade dödssiffran i världen.

"Borde ifrågasatt forskare"

Annons

Regeringen, tillsammans med forskare och sakkunniga, anklagas för att ha försökt hantera smittspridningen, i stället för att förhindra den helt och hållet.

Enligt tidigare hälsoministern Jeremy Hunt, som nu leder parlamentets hälsoutskott, borde råden från sakkunniga ha ifrågasatts mer av politikerna.

– Det går inte att bara säga "vi lyssnar på vetenskapen", man måste gå djupare och fråga varför forskare säger vad de säger. Det ifrågasättandet borde skett tidigare, säger Hunt till Sky News.

Strategin ska ha utgått från tidigare erfarenheter om hur andra virus verkar, fastän rapporter från tidigt drabbade Kina och Italien visade tecken på att coronaviruset innebar större risker.

– Det fanns ett grupptänk att sättet att tackla pandemier borde likna strategin för influensapandemier. Jag var nog också del av det grupptänket när jag var hälsominister, säger Hunt.

Orsakade fler dödsfall

"Det är tydligt nu att det var fel tillvägagångssätt och att det lett till högre antal dödsfall inledningsvis än om mer kraftfulla åtgärder tagits i bruk. I en pandemi som sprids snabbt och exponentiellt spelar varje vecka roll", slår rapporten fast.

Misslyckanden i att testa och smittspåra covidsjuka sägs ha förstärkt problemen ytterligare.

Men rapporten lyfter också positiva åtgärder. Storbritanniens vaccinationsstrategi hyllas som en av landets största framgångar genom tiderna, både när det gäller att ta fram vaccin och att i snabb takt köpa in och distribuera det till folket.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons