Annons
Nyheter

Segerviss Erdogan: Vi kommer att vinna

Opinionsläget är tajt mellan Recep Tayyip Erdogan och utmanaren Kemal Kilicdaroglu. Men den sittande turkiske presidenten är segerviss.
Turkiet • Publicerad 7 maj 2023
De två toppkandidaterna i det turkiska presidentvalet: oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu och den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan.
De två toppkandidaterna i det turkiska presidentvalet: oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu och den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan.Foto: Henrik Montgomery/TT
President Recep Tayyip Erdogans parti hade hyrt 10|000 bussar för att forsla in människor till söndagens massiva valmöte.
President Recep Tayyip Erdogans parti hade hyrt 10|000 bussar för att forsla in människor till söndagens massiva valmöte.Foto: Khalil Hamra/AP/TT

– Istanbul, ropade Erdogan till det enorma hav av anhängare som samlats på asfalten på Istanbuls gamla flygplats Atatürk inför valet om en vecka – det tuffaste under hans två årtionden vid makten.

– Om ni vill det så kommer vi helt säkert att vinna.

Annons

Folkmassan trängdes, medan turkiska flaggor och banderoller med den 69-årige presidentens ansikte vajade i luften.

Erdogan och hans parti hade hyrt tusentals bussar för att köra in människor från hela landet till "århundradets kampanjmöte" på söndagen. Enligt presidenten själv dök mer än en miljon människor upp.

– Vi har omformat landet, förkunnade han från scenen.

Dagen innan höll oppositionens presidentkandidat Kemal Kilicdaroglu en mindre – men även den välfylld – samling i en park på den asiatiska sidan av staden.

De senaste opinionsmätningarna pekar på dött lopp mellan Erdogan och Kilicdaroglu i valet den 14 maj. Om ingen kandidat säkrar mer än 50 procent av rösterna blir det en andra runda den 28 maj.

Men turkiska mätningar är ingen exakt vetenskap. Och båda kandidaterna vill visa sina anhängare att de är starka nog att samla en majoritet av rösterna och vinna direkt nästa helg.

– Är ni redo för förändring? Är ni redo för att återuppbygga demokratin? sade 74-årige Kilicdaroglu på sitt möte.

– Tillsammans kommer vi att styra landet med förnuft och anständighet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons