Annons
Nyheter

SD vill ha talmanspost

Sverigedemokraterna är beredda att stödja den borgerliga kandidaten till talman, om man själva får andre vice talmansposten.
Nyheter • Publicerad 28 september 2010

– Om vi får andre vice talmansposten så kan vi tänka oss att stödja det vi tycker är rimligt, det vill säga att största blocket får talmansplatsen, sade Åkesson innan riksdagsgruppen inledde sitt möte.

– Vi tycker att det är rimligt när man nu har tre block i svensk politik att man gör som man tidigare gjort när man delat talmansposterna mellan blocken. Det är rimligt då att det största blocket får talmansposten, det näst största får vice talmansposten och att vi får andre vice talmansposten, sade han.

Annons

SD kan pressa regeringen

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson tror inte att ett eventuellt samarbete mellan regeringen och de rödgröna om migrationspolitiken lyckas stänga ute SD från inflytande.

– Det är ett ganska tunt underlag för en regering om man bara bestämmer sig för att samarbeta kring ett speciellt ämnesområde och sedan förlita sig på att få majoritet i riksdagen för det övriga. Det låter konstigt tycker jag, säger han.

– Jag tror inte att en sådan uppgörelse kan hållas isolerad från alla andra frågor. Det finns en väldigt massa andra frågor som kommer att komma upp i riksdagen där de här blocken inte kommer att komma överens där man behöver stöd från kanske oss eller någon annan. Jag utgår ifrån att man inte låser dörren i de här frågorna.

SD vill främst kunna påverka asyl- och invandringspolitiken, samt äldre- och kriminalpolitiken. På frågan om SD kan komma att använda sig av andra områden för att få inflytande på dessa tre, svarar Åkesson att "det inte är orimligt".

TT: Så ni kan gå emot er egen politik på andra områden för att få inflytande?

– Den utgångspunkten har vi naturligtvis inte, men det vi lovat våra väljare specifikt är de tre områdena:invandringspolitiken, kriminal- och äldrepolitiken. Det är där framförallt vi ska ställa krav.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons