Annons
Nyheter

SD tappar – L ligger på gränsen

Sverigedemokraterna ser ut att göra ett fiaskoval och blir bara fjärde största parti, enligt SVT:s vallokalsundersökning.
Både Moderaterna och Miljöpartiet blir klart större än SD.
Liberalerna ligger på gränsen till att åka ur EU-parlamentet.
Politik • Publicerad 9 juni 2024 • Uppdaterad 9 juni 2024
Partiernas andel av rösterna i SVT:s vallokalsundersökning.
Partiernas andel av rösterna i SVT:s vallokalsundersökning.Foto: Anders Humlebo/TT

Stämningen på SD:s valvaka blev dämpad när SVT presenterade sin vallokalsundersökning, Valu. Partiet hoppas att bli större än Moderaterna. Nu landar de på 13,9 procent, vilket är en minskning med 1,4 procent jämfört med 2019.

Charlie Weimers sade före Valu:n till TT att SD:s mål var att bli större än Moderaterna.

Annons

– Om vi blir större är det en väldigt tydlig signal om att ett tronskifte på högersidan har ägt rum, sade Weimers.

Om Valu skulle bli valresultat så behåller dock SD sina tre mandat i EU-parlamentet.

MP-skräll

Moderaterna gladde sig över att de, enligt Valu, är fortsatt andra största parti och att Socialdemokraterna (S) inte ser ut att öka i detta EU-valet heller.

M får 17,3 procent i vallokalsundersökningen, en ökning med 0,5 procentenheter jämfört med förra valet.

Jublet var högst på Miljöpartiets (MP) valvaka. Om Valu får rätt så är det en skräll att MP blir tredje största parti. 15,7 procent i vallokalsundersökningen innebär en ökning med 4,2 procentenheter, vilket ger tre platser i Europaparlamentet.

– Att vara tredje största parti i Valu, det är grejer. Det är en skräll, säger språkröret Daniel Helldén på Miljöpartiets valvaka.

Liberalerna, som balanserat kring fyraprocentsspärren hela EU-valrörelsen, får 4,2 procent i Valu, en uppgång med 0,1 procentenhet. Trots att undersökningen innehåller osäkerheter utbröt jubel och skrik av lättnad på valvakan.

Valkvällen lär dock bli en rysare för L. Valu väntas ha ett medelfel på mellan 0.5 procentenhet och 1 procentenhet per parti, jämfört med valresultatet.

Även Vänsterpartiet går fram starkt och landar på 10,7 procent – upp 3,9 procentenheter, vilket ger två platser i parlamentet mot dagens en.

S backar

C får 7,2 procent i undersökningen, en minskning med 3,6 procentenheter, vilket ändå ger två platser i Europaparlamentet.

Annons

KD får 6,1 procent, en nedgång med 2,5 procentenheter, vilket ger en plats i parlamentet.

Även i KD och C var man glada över Valu. KD och C, var tillsammans med L krispartier inför valrörelsen och låg då farligt nära fyraprocentsspärren.

– Det känns väldigt bra, givet en tuff start. Men vi har gjort en stark valrörelse med väldigt starka kandidater, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) om partiets siffror i SVT:s vallokalsundersökning.

S är störst

Socialdemokraterna blir största parti med 23,1 procent. S hade som mål att för första gången gå framåt, men prognosen innebär en minskning med 0,4 procentenheter.

Partisekreteraren Tobias Baudin försökte dock glädja sig åt andra siffror.

– Det är uppenbart att det råder vänstervindar i Sverige. Högerpartierna hålls borta till skillnad från övriga Europa, sade han till SVT

Gruppen övriga partier är 1,8 procent. I det ingår Folklistans röster.

Vallokalsundersökningen görs i samarbete mellan SVT, Göteborgs universitet och Kungliga tekniska högskolan. 10 000 väljare i omkring 160 vallokaler har svarat på frågor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons