Annons
Nyheter

SD:s Lindberg ber om tålamod i Almedalstal

SD-ledaren Jimmie Åkesson hoppar över årets Almedalstal. I stället står Linda Lindberg där, och hon ber partiets sympatisörer om att ha tålamod.
– Det är frustrerande, jag vet, men det är på väg, säger hon.
Politik • Publicerad 1 juli 2023
Sverigedemokraternas Linda Lindberg säger att alla trovärdiga feminister borde rösta på SD.
Sverigedemokraternas Linda Lindberg säger att alla trovärdiga feminister borde rösta på SD.Foto: Adam Ihse / TT

Sverigedemokraterna är sist ut på scenen i Almedalen för det här årets politikervecka i Visby. Men SD-ledaren Jimmie Åkesson har kallat in en ersättare – Linda Lindberg, partiets gruppledare i riksdagen.

Okänd för de flesta utanför partiet inleder hon talet med att berätta om sitt "Jimmie-moment" 2010, då Sverigedemokraterna kom in i riksdagen.

Annons

– Jag var så innerligt besviken på hur Socialdemokraterna, media och även den tidens Moderater, förde svenskarna bakom ljuset, säger hon inför cirka 300 personer i Visby.

Mörk bild av Sverige

Lindberg målar upp en mörk bild av Sverige med gängkriminalitet, skjutningar, bidragsfusk och en välfärd som brister.

Förut kunde mord och andra hemska våldsbrott ge löpsedlar i flera dagar i sträck, fortsätter hon, medan i dag blir ett mord en förstasida i några timmar om det är tillräckligt spektakulärt.

– Men nu är förändringarnas tid här, säger Linda Lindberg.

– Arbetet har rivstartats i alla korridorer även om det ännu inte syns så mycket ute i landet. Det är frustrerande, jag vet, men det är på väg. Vi ger oss inte in på ett 60-meterslopp, utan ett maraton, som kommer att ta många många år framöver.

Hon slår till höger och vänster och pekar ut svenska politiker som "skyldiga" – även de partier hon nu samarbetar med inom ramen för Tidöavtalet.

– De har nyktrat till på senare tid. Tack och lov.

Har tappat i stöd

Samtidigt är SD det parti som har tappat mest i opinionen sedan valet, enligt en mätning i juni i DN/Ipsos. Väljarstödet på 17 procent är det lägsta man haft på fem år. I valet fick partiet 20,5 procent.

– Vi hör er otålighet. Er otålighet om att allt tar tid, att inget händer. Tro mig, tempot är högt och vi står längst fram för att vilja förändra. Men samtidigt vet vi alla att det tar tid.

Lindberg fortsätter att prata om att välfärden, medborgarskapet och, på sikt, den inre sammanhållningen ska stärkas.

Annons

Hon säger också att "vänsterfeminister" beskyller SD för att inte stå upp för jämställdhet och att den bilden givetvis är felaktig.

Hon menar att när andra partier pratar om hur många kvinnor som är brandmän, så fokuserar SD på viktigare frågor – som att freda kvinnor från otrygghet och sexuellt våld.

– Enligt all logik kan slutsatsen bara bli en sak: alla trovärdiga feminister borde vara sverigedemokrater.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons