Annons
Nyheter

SD-politiker i fackligt dilemma

Flera fackförbund kan komma att utesluta aktiva Sverigedemokrater om dessa verkar för en uppenbart annorlunda värdegrund.
Nyheter • Publicerad 29 september 2010

Jurister varnar för att det kan strida mot grundlagen och Europakonventionen.

Ett av de fack där Sverigedemokraterna (SD) diskuteras är Vårdförbundet. Partiets politik är knappast förenlig med förbundets stadgar och vårdetiken om alla människors lika värde, sägs det från högsta ort i förbundet.

Annons

SD vill att utlänningar som vistas i Sverige illegalt ska betala fullt pris för vård.

– Då blir det inte alla människors lika värde utan portmonnän som styr. Och de här flyktingarna har oftast ingen portmonnä att plocka fram, säger vice ordförande Ingrid Frisk.

Utvisa patienter

Förbundet vänder sig också emot SD:s förslag att vårdpersonal ska larma polis så att sådana patienter kan utvisas.

– Och har vi en Sverigedemokrat, tillika sjuksköterska eller barnmorska, som pläderar för det i landstingsfullmäktige, då blir ju det väldigt, väldigt svårt, säger Frisk.

En sådan medlem skulle kunna uteslutas, men hon betonar att det prövas individuellt. Detsamma gäller om till exempel en vänsterextrem sjuksköterska inte skulle vilja ge en Sverigedemokrat vård.

Europakonventionen

Frågan om engagemang i partiet och fackligt medlemskap dyker upp med jämna mellanrum. På exempelvis IF Metall och Pappers resonerar man som Vårdförbundet. Facken får stöd av Dan Holke, chefsjurist och vd på LO-TCO Rättsskydd, som säger att man får tycka vad man vill, men att det är grund för uteslutning att agera i strid med fackets grundvärderingar.

Men flera jurister resonerar annorlunda, som Percy Bratt, specialist på yttrandefrihets- och människorättsfrågor.

– Om det är fråga om att utesluta eller neka medlemskap då tror jag att rättighetsskyddet i Europakonventionen, men även i grundlagen – yttrande- och åsiktsfriheten – kan få betydelse.

Annons

Svek mot löntagare

Erik Almqvist, SD:s pressekreterare och blivande riksdagsman, är kritisk mot facken.

– Det är svekfullt mot de löntagare som företräds av fackförbunden att de inte sätter deras intressen i första hand utan egna politiska intressen.

Apropå att det är hållningen till "papperslösa" patienter som Vårdförbundet särskilt stör sig på, säger Almqvist:

– Alla Sverigevänliga åsikter som vi har ligger oss säkert i fatet hos fackförbund som är politiserade av socialdemokratin.

SD och vård av "papperslösa"

Ur vårdavsnittet i Sverigedemokraternas partiprogram:

"...de utlänningar som vistas illegalt i landet har rätt, i enlighet med FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, till akut och annan omedelbar nödvändig vård men att de då också skall vara tvungna att betala fullt pris eftersom det annars är en i längden ohållbar och djupt orättvis politik som förs mot laglydiga svenska skattebetalare. Myndigheter skall också tillkallas så att utvisning kan verkställas." (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons