Annons
Nyheter

Schimpanser lokaliserade – med drönare

Torsdagens försök att säkra schimpanserna på Furuviksparken i hägnet misslyckades. Men samtliga fyra kvarvarande schimpanser har lokaliserats.
Djur • Publicerad 15 december 2022
Huvudentrén till Furuviksparken på torsdagen. Dagen före rymde fem schimpanser, varav tre sköts till döds och en skadsköts.
Huvudentrén till Furuviksparken på torsdagen. Dagen före rymde fem schimpanser, varav tre sköts till döds och en skadsköts.Foto: Fredrik Sandberg/TT
De tidigare förrymda schimpanserna på Furuviksparken är tillbaka i schimpanshuset – men fortfarande på fri fot inne i byggnaden. Arkivbild.
De tidigare förrymda schimpanserna på Furuviksparken är tillbaka i schimpanshuset – men fortfarande på fri fot inne i byggnaden. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Ett öppet fönster till schimpanshuset på Furuviksparken.
Ett öppet fönster till schimpanshuset på Furuviksparken.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fem schimpanser rymde i Furuviksparken strax utanför Gävle på onsdagen. Tre av dem sköts till döds, och ytterligare en skadades vid avlivningsförsöket.

De fyra kvarvarande schimpanserna, varav en är den skadade, är inne i schimpanshuset. Under torsdagen kunde man med hjälp av drönare se tre schimpanser som gick omkring och en som låg ned.

Annons

– Där är det svårt att bekräfta skadeläget på den schimpansen, säger Annika Troselius till TT på torsdagskvällen.

För att säkra schimpanserna i hägnet försökte man avleda djuren med bland annat höga ljud för att få dem att röra sig till den ena sidan av huset, för att man sedan skulle kunna stänga en lucka och säkra schimpanserna.

– Tyvärr förflyttade sig schimpanserna inte dit vi ville, så försöket att ta sig in i huset var vi tvungna att avbryta, säger Annika Troselius.

Beredskapsteam bevakar

I och med att schimpanserna inte förflyttade sig dit man önskat och att mörkret försvårar insatsen togs beslutet att arbetet ska återupptas på fredagen.

Ett beredskapsteam kommer att bevaka huset hela natten. Det finns inga nya uppgifter om hur schimpanserna rymde i onsdags.

– Eftersom vi har fullt fokus på den här pågående situationen och att kunna hjälpa de här schimpanserna som vi har inne i huset, så har vi inte fokuserat på att försöka analysera hur det här kunde hända, säger Annika Troselius.

Polisen har upprättat en anmälan om brott mot djurskyddslagen, eftersom misstankar finns om att djurparken kan ha gjort sig skyldiga till brott genom att de inte har haft tillräckligt rymningssäkra djurhägn.

– Vi välkomnar alla typer av utredningar i det här ärendet, sade Annika Troselius tidigare på dagen.

Ingår i projekt

Schimpanserna på Furuviksparken ingår i ett projekt som drivs av den europeiska djurparksorganisationen EAZA, med syfte att bevara arten som klassas som hotad av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

"Vi är i kontakt med teamet på Furuvik och tar tillsammans med dem denna situation på största allvar. Säkerheten för djur och människor är en viktig del av medlemskraven i EAZA", skriver Tomasz Rusek, tillförordnad kommunikationsansvarig på EAZA, i ett mejl till TT.

Annons

Han tillägger att organisationen stödjer alla åtgärder för att förhindra att människor skadas.

"Att förlora dessa djur är tragiskt, men populationen är stabil och därför kommer EEP (bevarandeprojektet) fortfarande kunna uppfylla sina mål för att stödja schimpansbevarandet", skriver Tomasz Rusek.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons