Annons
Nyheter

SCA till ministern: Ge oss mer el

SCA behöver massor av el till sin jätteanläggning för biodrivmedel vid Östrand i Timrå. Därför vill skogskoncernen bygga mer vindkraft och se nya kablar.
– Förutsättningarna för att få tillstånd är svåra, säger SCA-chefen Roger Östlin.
Ekonomi • Publicerad 27 september 2023
Energi- och näringsminister Ebba Bush (KD) och Roger Östlin, vd för Biorefinery Östrand, vid en rundvandring på SCA i Timrå.
Energi- och näringsminister Ebba Bush (KD) och Roger Östlin, vd för Biorefinery Östrand, vid en rundvandring på SCA i Timrå.Foto: Mats Andersson/TT

Han hade för dagen besök av energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Hon fick en rundtur i regnet i området där SCA planerar att bygga Sveriges största raffinaderi av biodrivmedel där skogen är råvaran.

Framtiden är grön och efterfrågan på biodrivmedel i Europa kommer att öka, enligt Ebba Busch.

Annons

– Och det här kommer att göra att våra bolag blir mer konkurrensmässiga, säger hon.

SCA:s budskap till ministern är att det måste bli lättare att få vindkraftstillstånd. Och att kommunerna borde få en del av kakan för att öka viljan till ett ja, en fråga som regeringen inte tagit ställning till.

Kan dröja

Det slutliga investeringsbeslutet är inte taget, det kan dröja länge än innan SCA klubbar satsningen slutgiltigt.

Elen är avgörande, inte bara produktionen, utan kanske främst distributionen. Och där är bolaget beroende av myndighetsbeslut. Utan kablar till anläggningen, som ska byggas i vattnet, blir det ingen biobränslefabrik.

– Tar de processerna tio år, då tar vårt beslut tio år, säger Roger Östlin, SCA:s chef för förnybara drivmedel.

Anläggningen är tänkt att främst framställa flygbränsle, men kan användas till bilar också. Att regeringen sänkt reduktionsplikten av biobränsle i bilar hotar inte planerna, men irriterar ändå.

– Det skapar en osäkerhet. Ska vi göra sådana här jätteinvesteringar måste spelreglerna vara långsiktigt klara, säger Roger Östlin.

Busch inte förvånad

Att förkorta tillståndsprocesserna för ny eldistribution är Ebba Busch målsättning. Men att SCA inte skulle sätta spaden i marken slutgiltigt för att bolaget eventuellt inte får tillstånd till att bygga mer vindkraft, det köper hon inte.

– Att SCA vill kunna bygga mer vindkraft är jag inte ett dugg förvånad över, för de kan tjäna pengar på det. Vindkraften för SCA är ett affärsben.

Men det viktiga för den här anläggningen är enligt Ebba Busch säker baskraft.

Annons

Fakta: Skogsjättens raffinaderi för biodrivmedel

Förra året inledde SCA markarbete intill Östrands massafabrik i Timrå med målet en ny anläggning för tillverkning av biobränsle. Det nya området motsvarar ytan av 40 fotbollsplaner. Markarbetet kommer att pågå fram till 2025.

Fabriken, om den byggs, kommer att kunna producera tre gånger så mycket bränsle som svenskt inrikesflyg gör av med under ett år.

Råvaran till biobränslet är restprodukter från skogsbruket.

Källa: SCA

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons