Annons
Nyheter

SBB-aktien faller hårt efter brakförlust

Fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) redovisar en förlust före skatt på 11,1 miljarder kronor för årets andra kvartal och aktien faller hårt på börsen.
Vd Leiv Synnes vägrar dock att se spelet som förlorat.
– Bra köpare och uppjusterade hyror är en del av det som ska göra oss starkare, säger han till TT.
Ekonomi • Publicerad 14 juli 2023
Fastighetsbolaget SBB, med Ilija Batljan som storägare, har finansiella problem i räntechockens spår. I början av juni i år avgick Ilija Batljan som vd i SBB och ersattes av Leiv Synnes. Arkivbild
Fastighetsbolaget SBB, med Ilija Batljan som storägare, har finansiella problem i räntechockens spår. I början av juni i år avgick Ilija Batljan som vd i SBB och ersattes av Leiv Synnes. ArkivbildFoto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

SBB har gått från framgångsfeber för sju år sedan när bolaget köpte samhällsfastigheter på löpande band, till isande frossa med skenande skulder, brant fallande börskurs och kreditbetyg som på senare tid hamnat på skräpnivå hos kreditvärderingsbolag. Inflation och stigande räntor har skapat turbulens på marknaden och har försatt bolaget i en kris som eskalerat under våren.

Valutasmäll och värdeöverföringar

Rapporten visar däremot inget uppsving för det krisdrabbade bolaget, utan tvärtom på en förlust med 11,1 miljarder, vilket kan jämföras med förlusten på 2,6 miljarder kronor ett år tidigare. Drygt hälften handlar om nedskrivningar av värdet på fastigheter.

Annons

Den stora förlusten förklaras till stora delar av värdeförändringar på fastigheter på 5,9 miljarder och en valutasmäll på 1,6 miljarder. Värdeförändringar på finansiella instrument är en annan tung förlustpost på 750 miljoner.

Vd Leiv Synnes låter sig dock inte nedslås av förlusten, utan poängterar att bolagets uthyrningsgrad ökar och fastighetsportföljen är stark.

– Sedan går marknaden upp och ned och det påverkar våra tillgångars värde, säger han till TT.

På börsen är dock domen hård. Aktien faller 6 procent under förmiddagshandeln och har därmed tappat 67 procent av sitt värde sedan årsskiftet.

Sätter hoppet till bra köpare

Under torsdagskvällen meddelade SBB att bolaget säljer fastigheter för tre miljarder till redan befintliga hyresgäster för att hantera den pressade finansiella situationen.

TT: Vilka är det som köper? Är det fler kommuner som köper tillbaka?

– Från tid till annan vill kommuner sälja fastigheter och det är en naturlig process, säger Leiv Synnes, men vill inte säga mer om vilka köpare det handlar om.

TT: Kommer försäljningarna att rädda bolaget?

– Vi gör inte detta för att rädda bolaget, utan för att stärka det. Tittar man på rörelsen går bolaget ganska starkt, intäkterna ökar, vi har en bra tillgång på fastigheter och kan också hitta köpare på det sättet.

"Hyror går upp"

Flera kommuner har uttryckt oro för att okända ägare nu ska köpa stadshus och andra samhällsbyggnader. Hur stor den risken är, är Leiv Synnes också förtegen om.

Annons

– Men vi har en bra dialog med alla våra hyresgäster och kommer att tillvarata deras intressen, säger han, och sätter sin tilltro till att uppjusterade hyror stärker bolaget framöver.

– Räntor kan gå ned. Vad som däremot inte går ned är SBB:s hyror, de går alltid upp, säger han.

Fakta: Tappat två tredjedelar av börsvärdet

Hyresintäkterna för SBB sjönk till 1,7 miljarder, från 1,9 miljarder. Detta låg i linje med snittprognosen bland analytiker, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Den underliggande verksamheten förblir dock stabil och för jämförbart bestånd ökade hyresintäkterna med 9,5 procent jämfört med motsvarande period föregående år.

Den ekonomiska uthyrningsgraden ökar till 96,3 procent, mot tidigare 95,1 procent och att vakanserna till största del är planerad med anledning av pågående projekt.

SBB har till följd av krisen dock tappat över två tredjedelar av sitt börsvärde sedan årsskiftet.

I början av juni i år avgick tidigare vd Ilija Batljan och ersattes av Leiv Synnes.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons