Annons
Nyheter

SBAB: Då faller bopriserna

Den som vill få ut mesta möjligt av sin bostadsförsäljning ska slå till senast 2022.
Sedan faller bostadspriserna, i alla fall enligt SBAB:s nya prognos.
Bostad • Publicerad 10 november 2021
En villaförsäljning i Solna. Arkivbild.
En villaförsäljning i Solna. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson / TT

SBAB ser ett scenario där bostadspriserna lyfter med cirka två procent nästa år för att därefter backa fyra respektive tre procent under 2023 och 2024. Detta i takt med att bostadsräntorna stiger.

"Vid slutet av 2024 tror vi att bostadspriserna kan ligga ungefär fem procent under dagens nivåer. Ingen dramatik således, säger chefsekonomen Robert Boije i ett pressmeddelande.

Annons

Antalet påbörjade bostäder beräknas samtidigt minska från omkring 57 000 i år till att falla tillbaka med 6 000–7 000 under de närmaste åren.

"Framöver väntas dock bostadsinvesteringarna falla tillbaka till följd av en mer dämpad prisutveckling på bostäder, fallande BNP-tillväxt, stigande ränteläge och minskad befolkningstillväxt. Till riskbilden kan även adderas potentiell cementbrist", säger Robert Boije.

SBAB tror samtidigt på en betydligt snabbare uppgång när det gäller reporäntan liksom marknadsräntor än Riksbanken flaggat för som konsekvens av den stigande inflationen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons