Annons
Nyheter

Saudisk prinsessa fri efter tre år i fängelse

Saudiarabien • Publicerad 9 januari 2022
En kvinna passerar en bild som bland annat föreställer Saudiarabiens kung Salman (till höger) och kronprins Mohammed bin Salman (till vänster). Arkivbild.
En kvinna passerar en bild som bland annat föreställer Saudiarabiens kung Salman (till höger) och kronprins Mohammed bin Salman (till vänster). Arkivbild.Foto: Amr Nabil/AP/TT

Den saudiska prinsessan har utan åtal hållits fängslad i Saudiarabiens huvudstad Riyad i nästan tre år. Men nu har 57-åriga Basma bint Saud släppts fri tillsammans med sin dotter Suhoud, enligt människorättsgruppen ALQST.

Basma bint Saud har länge setts som en förespråkare för kvinnors rättigheter och konstitutionell monarki i Saudiarabien. Hon frihetsberövades i mars 2019, när hon förberedde sig för att resa utomlands för medicinsk behandling, och bad året därpå kung Salman och kronprins Mohammed bin Salman att släppa henne av hälsoskäl.

Annons

Prinsessan ska dock ha nekats vård för det som ALQST beskriver som ett livshotande tillstånd.

Enligt människorättsorganisationen har inga anklagelser riktats mot prinsessan under tiden i fängelse. Saudiska myndigheter har inte kommenterat och det är oklart varför Basma bint Saud har släppts fri.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons