Annons
Nyheter

Saudisk ambassad åter verksam i Iran

Iran/Saudiarabien • Publicerad 9 augusti 2023
Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian (till höger) och den saudiske utrikesminister prins Faisal bin Farhan vid ett möte i juni.
Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian (till höger) och den saudiske utrikesminister prins Faisal bin Farhan vid ett möte i juni.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Saudiarabiens ambassad i Irans huvudstad Teheran öppnade åter på onsdagen efter att ha varit stängd i sju år, rapporterar statliga iranska medier.

Iran och Saudiarabien har frostat av de djupfrysta diplomatiska förbindelser som orsakats av bland annat utvecklingen i inbördeskriget i Jemen.

Annons

Det diplomatiska utbytet stoppades dessutom helt när Saudiarabien avrättade den shiamuslimske religiöse ledaren och regimkritikern Nimr al-Nimr 2016. Avrättningen väckte ilska i Iran och Saudiarabiens ambassad i Teheran attackerades av demonstranter.

Men kontakterna har långsamt återupptagits med möten på hög nivå med representanter för de båda länderna efter kinesisk medling.

I juni öppnade den iranska ambassaden i Saudiarabien vid en flaggceremoni. Men öppnandet av den saudiska ambassaden hade inte bekräftats av Saudiarabien på onsdagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons