Annons
Nyheter

Säpo: Utvisade spioner kan ersättas

Sverige har utvisat fem misstänkta ryska spioner efter den senaste tidens rapportering.
– Det går inte att utesluta att man försöker återskapa och etablera en sådan närvaro igen, säger Daniel Stenling på Säpo.
Politik • Publicerad 4 maj 2023
Daniel Stenling, kontraspionagechef på Säpo, manar till vaksamhet - särskilt för personer som arbetar i skyddsvärda verksamheter. Arkivbild.
Daniel Stenling, kontraspionagechef på Säpo, manar till vaksamhet - särskilt för personer som arbetar i skyddsvärda verksamheter. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Säkerhetspolisen känner till att Ryssland använder sig av såväl militära som civila fartyg för att bedriva underrättelseverksamhet mot Sverige.

Det säger Daniel Stenling, chef för kontraspionage på Säpo, efter ett möte med riksdagens försvarsutskott. På mötet i dag informerade han politikerna om läget efter den senaste tidens rapportering från SVT:s Uppdrag granskning om Rysslands misstänkta spioneri.

Annons

– Generellt kan man säga att det inte är något som vi blir förvånade över, vi har känt till att man använder civila fartyg. Man använder både civila och militära delar för att bedriva sin verksamhet, säger Stenling.

Undervattenskablar

SVT har visat hur ryska skepp kartlägger känslig infrastruktur i nordiska vatten. Det kan handla om vindkraftparker, gasledningar, elledningar och internetkablar till havs. Minst ett av fartygen är officiellt klassat som ett forskningsfartyg.

Efter rapporteringen har utrikesdepartementet utvisat fem ryska diplomater som misstänks ha ägnat sig spioneri mot Sverige.

Daniel Stenling säger att han inte utesluter att Ryssland ersätter de fem underrättelseagenterna.

– De har ett stort intresse av att ha den här närvaron i länder som de spionerar mot, också i Sverige, så det går inte att utesluta att man försöker återskapa och etablera en sådan närvaro igen.

– Det är något vi behöver vara vaksamma på och i den möjligaste mån vi kan förhindra en sådan etablering och sådan verksamhet.

Stärka kontrollen

Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson, som hade kallat Säpo och försvarsmakten till riksdagen, tycker att det är ett problem att Sjöfartsverket delar ut dispenser till ryska fartyg för att de ska slippa ha lotsar med sig.

– För mig är det uppenbart att vi behöver öka kontrollen över svenskt territorialvatten, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons