Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Säpo om barnen hos IS: "En politisk fråga"

Säkerhetspolisen vill inte svara på om svenska barn till IS-jihadister i Syrien borde hämtas hem. Säpochefen Klas Friberg kallar det en politisk fråga.
Säpos chef Klas Friberg informerade under tisdagen riksdagen om myndighetens årsbok. Arkivbild.
Säpos chef Klas Friberg informerade under tisdagen riksdagen om myndighetens årsbok. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Danska säkerhetspolisen PET bedömer i en analys att barn i IS-läger i nordöstra Syrien utgör en större fara om de stannar där och radikaliseras än om de hämtas hem.

Svenske Säpochefen Klas Friberg, som under tisdagen informerade riksdagen om myndighetens årsbok, vill inte värdera vad Sverige borde göra i frågan, som fått stor uppmärksamhet på senare tid.

– Jag vill inte ha någon bedömning från Säkerhetspolisens sida hur man ska hämta hem dem eller inte utan i dagsläget bedömer jag det som en politisk fråga, säger han.

Bara de i Sverige

Han framhåller att Säkerhetspolisen gör bedömningar av personerna när de kommer tillbaka till Sverige, men inte när de är utomlands.

– Vi gör inte det utan tittar på det som finns i Sverige och där har vi säkerhetshot. Vi kan konstatera att ungefär hälften av dem som rest ned till de här områdena har kommit hem, underhand och efterhand, och där har vi att hantera dem efter bästa möjliga förmåga.

"Massor av perspektiv"

I stället lämnar Säpo information till utrikesdepartementet för att UD ska kunna ta beslut om barnen, kvinnorna och männen i konsulära frågor.

TT: Men ser inte du det större perspektivet?

– Vi kan se massor av perspektiv men våra perspektiv måste vara utifrån de uppdrag vi har och det är Sveriges säkerhet, och just nu är det när de kommer hem som vi gör bedömningar av dem, säger Klas Friberg.

UD:s linje är att barnen är prioriterade att hämta till Sverige, men inte kvinnorna. Eftersom kvinnorna inte vill lämna ifrån sig barnen är familjerna fast i lägren.

Läs mer