Annons
Nyheter

Santorum vann i Louisiana

Rick Santorum vann lördagens primärval i delstaten Louisiana, men ligger fortfarande långt efter Mitt Romney räknat i antalet delegater till Republikanernas konvent, där partiet utser presidentkandidat.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2012
Foto: Jae C. Hong

Den socialkonservative förre Pennsylvaniasenatorn Santorum har framgångar i den amerikanska södern, med segrar i Mississippi och Alabama nyligen. Segern i Louisiana ger ytterligare vind i seglen.

– Louisianas folk har sänt ett tydligt och klart budskap – kampen är långt ifrån över, sade Santorum vid en valvaka i Wisconsin.

Annons

När 75 procent av valdistrikten hade rapporterat hade Santorum 49 procent av rösterna mot 26 för Mitt Romney. Newt Gingrich låg trea med 16 procent och Ron Paul fyra med 6 procent. Om resultatet står sig betyder det att Santorum och Romney kan räkna in delegater från Louisiana medan de båda övriga blir utan. Det var dock bara 20 av Louisianas 46 delegater som stod på spel i primärvalet. Resten av delegaterna fördelas på delstatskonventet i juni.

Med lördagens seger har Santorum vunnit i 11 delstater mot 21 för Romney. Räknat i antalet delegater så har Romney fått 560 mot Santorums 254, enligt webbsajten Real Clear Politics. Gingrich har 141 och Ron Paul 66.

Valkampen går nu vidare till Wisconsin, Maryland och District of Columbia den 3 april.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons