Annons
Nyheter

Sänkt prognos på efterfrågan på olja

Ekonomi • Publicerad 13 juli 2023
Sänkt prognos för ökningen av efterfrågan på olja. Arkivbild
Sänkt prognos för ökningen av efterfrågan på olja. ArkivbildFoto: Eli Hartman AP/TT

OECD-ländernas energiorgan IEA räknar med nytt historiskt rekord i oljekonsumtion i år, men sänker sin prognos för efterfrågan på olja med omkring 220 000 fat per dag jämfört med motsvarande prognos i juni.

Den globala konsumtionen av olja beräknas enligt den nya prognosen öka med 2,2 miljoner fat per dag eller 2 procent i år.

Annons

Prognossänkningen förklaras med en konjunktursvagning till följd av vad IEA kallar dramatiskt åtstramande penningpolitik och industriell inbromsning.

Världsmarknadspriset på råolja har lyft i veckan. Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad kostar lite drygt 80 dollar per fat. Priset pressas uppåt av oljekartellen Opec och Rysslands strypta utbud och raffinaderiproblem och en del bedömare räknar med fortsatta prisuppgångar i närtid.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons