Annons
Nyheter

San Francisco stämmer sin egen skola

De kommunala skolorna i San Francisco har varit stängda i nära elva månader. Nu stämmer de styrande i staden sitt eget skoldistrikt för att skolorna ska öppna igen.
USA • Publicerad 4 februari 2021
Abraham Lincoln High School i San Francisco, en av alla tomma skolor i staden. Arkivbild.
Abraham Lincoln High School i San Francisco, en av alla tomma skolor i staden. Arkivbild.Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Den udda åtgärden i staden i Kalifornien tas efter att de valda ledarna i skoldistriktet – som är invalda i allmänna val och arbetar separat från de styrande i stadshuset – inte anses ha gjort vad de kan för att hålla skolorna öppna.

Skolledningen är enligt kalifornisk lag skyldig att "erbjuda klassrumsbaserad undervisning när det är möjligt", men ännu finns ingen färdig plan för när och hur skolorna ska kunna öppna igen.

Annons

– Inte ett enda barn i San Franciscos kommunala skolor har satt sin fot i sitt klassrum på 327 dagar, säger åklagaren Dennis Herrera på en presskonferens och fortsätter med en ordvits.

– Mer än 54 000 skolbarn lider. De har förvandlats till Zoom-bies genom undervisningen över nätet. Det räcker nu.

Slår tillbaka

Stadens borgmästare London Breed ställer sig bakom stämningen.

"Det här är inte den väg vi hade velat ta, men just nu spelar ingenting större roll än att få våra barn tillbaka i skolorna", skriver hon på Twitter, och konstaterar att de privat drivna skolorna öppnat och att även de som har det allra sämst måste få gå i skolan.

Men skoldistriktets ordförande Gabriela López slår tillbaka.

– Jag ser inte hur en stämning kan vara till någon hjälp. Om något saktar det ner vårt arbete nu när vi gör framsteg med nya utlovade tester och vaccineringar, säger hon till San Francisco Chronicle.

Facket emot öppning

Skolorna fick formellt lov att öppna redan i september, men bara ett hundratal privata skolor har gjort det. I granndistriktet Marin County har 90 procent av de kommunala skolorna öppnat. I San Francisco skulle de ha börjat öppna den 25 januari, men de planerna fick skrotas när lärarfacket satte sig på tvären.

Det lokala facket är fortsatt emot en öppning, och vill inte att deras medlemmar ska återvända till skolorna förrän de är vaccinerade.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons