Annons
Nyheter

Samtal mellan Reinfeldt och Sahlin

S-ledaren Mona Sahlin uppgav efter riksdagsgruppen att statsminister Fredrik Reinfeldt tagit kontakt med henne via telefon på förmiddagen.
Nyheter • Publicerad 28 september 2010
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Enligt Sahlin är det klart att Reinfeldt tänker leda en minoritetsregering. S-ledaren uppgav också att den enda konkreta frågan om samarbete som diskuterades handlade om flykting- och asylpolitiken.

– Det är rimligt att de demokratiska partierna för diskussioner om de frågorna, säger Sahlin.

Annons

Hon uppgav att Reinfeldt ska återkomma med formerna för samarbetet på det området.

Viktig signal

Mona Sahlin välkomnade beskedet från Fredrik Reinfeldt att han vill se ett brett samarbete kring asyl- och flyktingpolitiken.

– Det är en mycket viktig signal att skicka, både internt i riksdagen och ut brett till svenska folket, att vi tänker inte försätta oss i en situation som danskarna gjorde, där det var just de frågorna som de främlingsfientliga partierna fick inflytande över, sade hon.

Riksdagsgruppen sköt upp frågan om vem man vill se som riksdagens talman till fredag.

– Vi har inte bestämt än om vi ska lägga fram ett förslag till talman, sade Sahlin.

Sahlin vill se rödgrön budget

Mona Sahlin anser att de rödgröna ska lägga fram ett gemensamt budgetförslag, men frågan är ännu inte avgjord.

– Vi för en diskussion nu. Min utgångspunkt är att det vore väldigt bra att ha ett gemensamt förslag. Vi har ännu inte fått någon budget och vi vet inte hur regeringen tänker, sade Sahlin.

Står fast vid Afganistanpolitik

Annons

Sahlin meddelade också Fredrik Reinfeldt att de rödgröna står fast vid uppgörelsen om Afghanistan, som innebär att de vill se en inledning av trupptillbakadragandet redan 2011.

Hur de kommer att ställa sig till höstens proposition om förlängt mandat för den svenska truppen ville Sahlin inte kommentera.

– Vi får se vad som står i den när den kommer, sade Sahlin.

Miljöpartiets besked i måndags var att de kan tänka sig konstruktivt samarbete även kring andra frågor än asyl- och flyktingpolitiken. Inte heller Sahlin utesluter det.

– Om statsministern ringer så för man ju samtal med honom. Men det är upp till honom nu att visa hur regeringen som helhet ska agera. Det måste också finnas en opposition. Det kan inte vara så att en regering i minoritet lägger hela ansvaret på oppositionen i riksdagen, sade Sahlin.

– I så fall blir det bara Sverigedemokraterna som kan utöva opposition och det vore förödande på alla sätt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons