Annons
Nyheter

Samtal mellan Kina och USA ställs in

USA • Publicerad 1 juni 2023
Pekings beslut att ställa in ett möte mellan de amerikanska och kinesiska försvarsministrarna är "olyckligt" sa Lloyd Austin. Arkivbild.
Pekings beslut att ställa in ett möte mellan de amerikanska och kinesiska försvarsministrarna är "olyckligt" sa Lloyd Austin. Arkivbild.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Pekings beslut att ställa in ett möte mellan amerikanska och kinesiska försvarsministrar är "olyckligt" – särskilt med tanke på det senaste "provocerande" agerandet från kinesisk sida, sade USA:s försvarsminister Lloyd Austin på torsdagen.

Uttalandet kommer efter anklagelser från USA:s sida om att en kinesisk stridspilot ska ha genomfört en "onödigt aggressiv manöver" nära ett amerikanskt övervakningsflygplan över Sydkinesiska sjön förra veckan.

Annons

USA hade bjudit in Kinas försvarsminister Li Shangfu till ett samtal med Austin i samband med ett försvarstoppmöte i Singapore i veckan, men mötet ställdes därefter in av Kina.

Under torsdagen beklagade den amerikanska försvarsministern beslutet.

"Ni har hört mig tala ett antal gånger om vikten av att länder med betydande kapacitet kan tala med varandra för att vi ska kunna hantera kriser", sa Austin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons