Annons
Nyheter

Salmonellautbrott i tolv regioner

Sedan 1 november har 26 personer i tolv av landets regioner bekräftats smittade med salmonella, meddelar Folkhälsomyndigheten.
Hälsa • Publicerad 9 december 2022
Entrén till Folkhälsomyndigheten i Solna, Stockholm. Arkivbild.
Entrén till Folkhälsomyndigheten i Solna, Stockholm. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

– Sannolikt kommer det tillkomma ytterligare fall. Det har varit en liten generell förhöjning av rapporterade salmonellafall de senaste veckorna, säger Rikard Dryselius som är utredare på folkhälsomyndigheten.

Bakterien i fråga är salmonella agona, enligt Dryselius en av de vanligare typerna av salmonella som påträffas bland insjuknade svenskar.

Annons

– Denna typ av salmonella skiljer sig inte så mycket från andra typer. I Sverige ligger den på plats nummer tio av över tusen olika typer av salmonella. Den leder inte till någon specifik sjukdom, men den är inte en typ av salmonella som ger allvarligare smitta. Den orsakar magsmärta, diarré och illamående och kan ibland orsaka kräkningar och i ytterst få fall till ledproblem.

De drabbade är både barn och vuxna. Samtliga drabbade misstänks ha smittats av en gemensam källa.

– Det är fortfarande oklart vad som orsakat det här. Vi tror att det är ett livsmedel med stor spridning, men vi söker brett efter möjligheter. Sjukdomen har drabbat personer i regioner spritt från norr till söder, säger Dryselius.

Flera fall har även upptäckts i Norge.

Folkhälsomyndigheten arbetar med att identifiera smittkällan, som misstänks vara ett livsmedel som säljs i både Sverige och i Norge. Arbetet sker i samverkan med regionala smittskyddsenheter, Livsmedelsverket och med norska myndigheter.

Fakta: Salmonella

Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel.

I Sverige är mindre än en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig från flera andra länder i Europa, där smittan ofta finns i exempelvis rå kyckling och ägg.

Varje år drabbas omkring 3 000 personer i Sverige varav de flesta smittas utomlands. Typiska symtom är buksmärta, feber och diarré.

Det går att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons