Annons
Nyheter

Sällsynt framträdande: Putins förmodade döttrar

Vladimir Putins privatliv är höljt i dunkel.
Men under veckans ekonomiska forum i S:t Petersburg – allmänt kallat ”Putins Davos” – gjorde den ryske presidentens påstådda döttrar ovanliga framträdanden.
Kremlelitens barn stiger sakta i graderna, enligt politiska analytiker.
Ryssland • Publicerad lördag 19:30
Marija Vorontsova, en av Vladimir Putins två förmodade döttrar som deltagit i årets ekonomiska forum i presidentens hemstad S:t Petersburg i veckan.
Marija Vorontsova, en av Vladimir Putins två förmodade döttrar som deltagit i årets ekonomiska forum i presidentens hemstad S:t Petersburg i veckan.Foto: Olga Maltseva/AFP/TT

39-åriga Marija Vorontsova och 37-åriga Katerina Tichonova deltog i varsin paneldiskussion – Vorontsova om "teknologisk suveränitet" inom försvarsindustrin och Tichonova om innovationer och biofabricering, rapporterar The Moscow Times.

Putin har aldrig officiellt bekräftat att kvinnorna är hans döttrar, men de två har i åratal kopplats till Putin och belagts med amerikanska sanktioner som "döttrar till Rysslands president". De anklagas även för stöd till den ryska försvarsindustrin genom sina arbeten.

Sjojgus dotter

Annons

Katerina Tichonova, chef inom teknikbranschen, jobbar enligt uppgift inom militärkopplade områden. Marija Vorontsova leder ett statsfinansierat genetikinstitut, enligt nyhetsbyrån AFP.

Framträdandena vid S:t Peterburgs internationella ekonomiska forum (Spief) utgör första gången som de båda tar på sig så offentliga uppdrag, konstaterar ryska medier.

Enligt Bloomberg medverkade även andra barn till Kremls elit under årets forum, däribland före detta försvarsminister Sergej Sjojgus dotter.

Barnen tar plats

Analytiker har noterat att Kremlelitens barn syns alltmer i rampljuset – och att släktskap spelar en kritisk roll i president Putins jakt på förnyelse och föryngring i Moskvas maktkorridorer, skriver The Moscow Times.

Putin har alltid avvärjt frågor om sitt privatliv, men det är allmänt känt att han 1983 gifte sig med Ljudmila Putina, som 1985 och 1986 födde två döttrar vid namn Marija och Katerina. Tidigt 2000-tal publicerade makthögkvarteret Kreml en bild på Putin på semester – med frun och två blonda tonåringar bortvända från kameran.

Paret Putin bekräftade sin skilsmässa 2013.

Vladimir Putin och hans dåvarande fru Ljudmila fotograferade i Moskva i oktober 2010.
Vladimir Putin och hans dåvarande fru Ljudmila fotograferade i Moskva i oktober 2010.Foto: Alexey Druzhinin/AP/TT
Fakta

Så styrs Ryssland

Makten i Ryssland ska enligt författningen delas mellan presidenten och regeringen, parlamentet och rättsväsendet, men i praktiken ligger merparten av makten hos presidenten.

Presidenten utser premiärminister och tillsammans med premiärministern alla andra ministrar. Denne utser också de högsta domarna, riksåklagaren, riksbankschefen och är överbefälhavare samt högst ansvarig för alla departement och myndigheter som sysslar med inre och yttre säkerhet.

Putin vann sitt första presidentval år 2000 och övertog tidigt stora befogenheter från federationens många guvernörer. 2008 hindrade grundlagen honom från att ställa upp i valet en tredje gång på raken och Putin blev i stället premiärminister.

2012 valdes Putin till Rysslands president igen och sedan återigen 2018. Enligt dåvarande regler skulle han inte få ställa upp igen i presidentvalet 2024, men grundlagen skrevs om efter en ifrågasatt folkomröstning 2020 och tidigare mandatperioder nollställdes. Det innebär att Putin kan sitta kvar vid makten till och med år 2036.

I det av omvärlden utdömda ryska presidentvalet i mars i år vann Putin en påstådd jordskredsseger.

Källor: Landguiden/UI, Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons