Annons
Nyheter

Saknade i över en månad – funna döda i gruva

Burkina Faso • Publicerad 25 maj 2022
Gruvarbete är ofta riskfyllt. På bilden syns en annan gruva i Burkina Faso.
Gruvarbete är ofta riskfyllt. På bilden syns en annan gruva i Burkina Faso.Foto: Sophie Garcia/AP/TT

Fyra gruvarbetare som varit saknade i Burkina Faso har nu hittats döda, meddelar landets regerings talesperson Lionel Bilgo.

Den 16 april översvämmades en gruva i Perkoa i centrala Burkino Faso. De flesta arbetarna kunde ta sig ut, men åtta av dem saknades. De befann sig vid tillfället 520 meter under markytan.

Annons

Lionel Bilgo tillägger att arbetet fortgår för att hitta de övriga fyra.

Av de åtta var sex medborgare i Burkina Faso, de andra två i Tanzania och Zambia. Vilka av dem som nu hittats döda framgick inte.

I flera veckor har arbetet pågått med att pumpa ut vatten från gruvan. Förhoppningen var tidigare att de saknade arbetarna skulle ha tagit sig till gruvans säkerhetsutrymme, där förnödenheter och nödutrustning fanns.

Gruvbolaget utreder nu orsaken till olyckan. Även regeringen i Burkina Faso har inlett en rättslig undersökning och meddelade i början av maj att gruvchefer inte ska tillåtas lämna landet så länge utredningen pågår.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons