Annons
Nyheter

Sajter med SD-läckor stängda

Sajten där en lista över personer som visat intresse för Sverigedemokraterna lagts ut har stängts av det webbhotell där den registrerats.
Nyheter • Publicerad 24 september 2010

– Den domänen är nedstängd, säger Erik Arnberg, marknadschef på webbhotellet Binero.

Binero skötte registreringen av den sajt som publicerade listan. Men själva innehållet i sajterna låg på webbhotellet PRQ. När sajtadressen registrerades hos Binero uppgav beställaren både namn och företagsnummer för PRQ, som i sin tur är registrerat på Gottfrid Swartholm Warg.

Annons

Men när Binero på onsdagen kunde kontrollera detta med Swartholm Warg nekade han till att vara beställare eller ägare av sajterna.

– Om han säger att det inte har gjort det så är det falska uppgifter bakom, säger Arnberg.

– När vi kan agera inom regelverket så gör vi det, fortsätter han.

Innan sajterna stängdes ändrades länken till en "torrent"-fil där listan enligt sidan finns för nedladdning. Besökare uppmanas ladda ned och sprida materialet. Mikael Viborg hos PRQ säger att det var den kund som lade upp listorna som ändrade innehållet.

Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen som i går polisanmälde publiceringen av listan, säger att personuppgiftslagen har begränsningar på nätet. Det är också oklart vad som gäller för länkar till så kallade torrent-filer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons