Annons
Nyheter

Sahlin talar på S-kongressen

Vid 13-tiden inledde Mona Sahlin sitt avskedstal på extrakongressen som ska välja en ny partiordförande.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2011
Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX

– Äntligen kan partiarbetet för oss bli vardag. Äntligen snart kan vi kavla upp ärmarna och börja jobba, sade hon och syftade på att det svåra arbetet med att hitta en ny partiledning nu är över.

I publiken satt hennes företrädare Ingvar Carlsson och Göran Persson.

Annons

– I dag lämnar jag över verktygslådan åt er, sade Sahlin.

I sitt tal till förtroenderådet i december gick Sahlin hårt åt den politik som partiet fört i valrörelsen. Så inte denna gång.

– I dag talar jag om våra styrkor som parti om ansvar och hopp, sade hon.

Enligt Sahlin finns det två sätt att hantera kriser, att vända sig inåt eller att vända sig utåt och hämta kraft och menade att Socialdemokraterna alltid vänt sig utåt.

– Vi har alltid lockats av framtiden och sett den som en möjlighet, sade hon.

– Den styrkan ska vi använda, fortsatte hon, och slog fast att någon identitetskris har det aldrig varit fråga om för S.

"Kärnkraft en smitväg"

Sahlin tog även upp energipolitiken och utrikespolitiken. Hon varnade för att välja kärnkraft som en "smitväg" för att lösa både världens växande efterfråga på energi och klimatutmaningen.

– Låt vårt framtida gröna folkhem fyllas av energi, men utan kärnkraft och olja, sade Sahlin.

Därefter gick hon in på frihetsrörelserna i arabvärlden. Sahlin tycker att det är självklart att Sverige ska vara med i den internationella Libyen-insatsen om frågan ställs. Hon efterlyste också ett starkare och långsiktigt stöd för frihetsrörelserna.

Annons

– Det måste bli slut på mumlandet och duckandet både från EU och det svenska utrikesdepartementet, sade hon.

– Sverige måste alltid ljuda högt och tveklöst för mänskliga rättigheter, demokrati och frihet.

Den avgående partiledarna uppmanade också socialdemokraterna att se till att Sverige blir det första land som erkänner ett fritt och självständigt Palestina.

Hårt angrepp mot SD

Sahlin slog fast att den borgerliga minoritetsregeringen förlitar sig på Sverigedemokraterna, med djupa rötter i rasismen, i nio av tio omröstningar i riksdagen och att Fredrik Reinfeldt därför inte kan skylla sina misslyckanden på oppositionen. Hon citerade Expressen som skrivit att Reinfeldt förvandlats från statsman till "en patetisk liten grinolle".

– Jag är Sverigedemokraternas röda skynke och jag kommer aldrig att kasta av mig det skynket. Det är min mantel som jag är stolt över, sade hon och fortsatte:

– Jag kräver av er att ni ikläder er den manteln också.

"Håll samman"

Sahlin uppmanade också partiet att hålla samman och betonade att det inte finns några "riktiga" sossar. Utbildning, bostadsort, arbete har ingen betydelse betonade hon. Det finns ingen höger eller vänsterfalang, hävdade Sahlin.

– Jag vill aldrig mer höra någon partivän säga om någon annan att denne inte är någon riktig socialdemokrat. Nu räcker det.

Annons

På uppmaningen följde talets hittills längsta applåd.

Sahlin menade att det måste finnas många olika sätta närma sig partiet.

– Sex and the City-sossar och byggsossar, vi behöver alla sorter.

Därefter vände Sahlin sig till efterträdaren Håkan Juholt.

– Du tar på dig en tuff uppgift. Jag önskar dig all lycka och framgång. Förväntningarna på dig är stora, sade Sahlin.

– Du kan vara säker på att du inte har en aning om vad det handlar om. Det har man inte förrän man är där. Det är fruktansvärt jobbigt, väldigt stimulerande och värt varenda minut.

Sahlin försäkrade att hon "Göran och Ingvar" finns där om Håkan Juholt behöver råd.

Därefter avslutade Sahlin, med darr på rösten, att hon älskat varje minut som partiledare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons