Annons
Nyheter

Saabskuld lämnas till kronofogden

Saab Automobil har inte betalat kravet från länsstyrelsen i västra Götaland på nästan 111 miljoner kronor för lönegarantikostnader, och nu har tiden löpt ut.
Nyheter • Publicerad 21 september 2010

– Vi har nu på förmiddagen konstaterat att det inte kom in några pengar under gårdagen. Ärendet kommer nu att förberedas för att skickas till kronofogdemyndigheten under nästa vecka, säger Christina Danielsson, chef för ekonomienheten vid länsstyrelsen i västra Götaland till TV 4 Nyheterna Väst.

Saab Automobile har inte betalat skulden eftersom bolaget anser att den bygger på en felaktig tolkning av lagen.

Annons

– Vi står fast vid vår uppfattning och bestrider kravet, säger Saabs bolagsjurist Kristina Geers till TT.

Det innebär att frågan väntas bli avgjord i domstol.

Saab anser att hela lönegarantin, runt 305 miljoner kronor som bolaget fick av länsstyrelsen under krisen, ska ingå i det offentliga ackordet där 75 procent av skulderna skrevs av. De återstående 25 procenten av summan, 27,7 miljoner kronor, har Saab redan betalat till Skatteverket och hävdar därmed att skulden är betald.

Men enligt länsstyrelsens tolkning av lönegarantilagen faller 110,7 miljoner kronor utanför ackordet och ska betalas tillbaka i sin helhet.

Saabs skuld

Under krisen förra året fick Saab lönegaranti från staten. Totalt 305,1 miljoner kronor.

Länsstyrelsen anser att lönegarantin den första rekonstruktionsmånaden ska ses som en ny skuld.

Därför ska de pengarna, 110,7 miljoner kronor, inte ingå i det offentliga ackordet där 75 procent av skulderna skrevs av.

Resten av lönegarantin, cirka 194,4 miljoner kronor, är båda parter överens om att de ska ingå i ackordet och Saab har betalat in den 25-procentiga ackordslikviden, 48,6 miljoner kronor.

Eftersom Saab anser att hela lönegarantin ska ingå i det offentliga ackordet har bolaget även betalat in 25 procent av 110,7 miljoner, cirka 27,7 miljoner kronor, till Skatteverket.

I praktiken rör därför tvisten 83 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons