Annons
Nyheter

Saab uppges inleda BMW-samarbete

Biltillverkaren Saab Automobile är i färd med att inleda tekniskt samarbete med den tyska konkurrenten BMW, rapporterar Reuters med hänvisning till holländska medieuppgifter.
Nyheter • Publicerad 27 september 2010

Samarbetet ska bland annat utmynna i att Saab köper delar och teknik från BMW.

Spekulation om någon typ av samarbete för Saab har tidigare florerat i medier, men ledningen har hittills inte gett några tydliga besked i frågan.

Annons

Spyker-aktien, som tappat en tredjedel av sitt värde sedan Saab-affären blev klar i våras, lyfte med 7 procent på börsen i Amsterdam sedan uppgifterna om ett samarbetsavtal med BMW spridits av holländsk radio på måndagen. BMW-aktien, noterad i Frankfurt, sjönk samtidigt med 0,7 procent.

Ett offentligt besked om uppgörelsen väntas på onsdag, rapporterar den holländska nyhetsbyrån ANP.

Saabs styrelseordförande och vd för Spyker Cars, Victor Muller, vill inte bekräfta uppgifterna om ett samarbete med BMW.

– Allt bygger på rykten och spekulation som vi inte kan kommentera. Ingenting är underskrivet. Innan det är presenterat och klart är inget klart, säger han till TT.

På onsdag ska han och Saabs vd Jan Åke Jonsson hålla en presskonferens i Trollhättan.

TT: Ska samarbetet med BMW presenteras då?

– Kanske. Det kan jag inte säga, förklarar Victor Muller.

Ända sedan Spyker Cars tog över Saab Automobile den 23 februari har man letat efter partner för samarbeten.

– När Saab var en del av General Motors var bolaget hänvisat till GM:s lösningar. Det var inte alltid det bästa för Saab. Nu när Saab är oberoende kan vi välja det som är mest lämpligt, säger Victor Muller.

I fredags presenterades ett avtal som innebär att Saab blir delägare i ett nytt bolag tillsammans med den amerikanska underleverantören American Axle för att utveckla elektrisk fyrhjulsdrift i Trollhättan.

Annons

Uppgifter om att det pågår samtal med BMW har florerat en längre tid. Inte minst i samband med att Victor Muller luftat drömmar om att bygga en ny liten Saab i samma stil som den klassiska Saab 92, fast med modern hybridteknik. En sådan bil finns inte med i Saabs affärsplan utan kräver att man kan dela plattform och andra delar med en annan tillverkare.

– Beslut om teknologipartner är som ett äktenskap. Det är inget flirtande utan något långsiktigt, som man ska vilja ha barn med. Därför måste vi tänka oss noga för, säger Victor Muller som hävdar att det finns många som är intresserade av att samarbeta med Saab trots all turbulens och mångåriga ekonomiska förluster.

Spyker Cars bekräftar i ett pressmeddelande att samtal förs om ett framtida samarbete med BMW, men säger sig vilja avvakta med detaljerade uppgifter tills det att ett slutligt avtal träffats.

Samtidigt utlyser Saab Automobile en presskonferens på torsdag eftermiddag, utan att närmare ange vad man vill berätta om.

Saab-ägaren Spyker Cars NV rusade uppåt på börsen i Amsterdam på måndagen efter beskedet om att samtal förs med BMW om ett framtida samarbete. I den tidiga eftermiddagshandeln hade aktiens värde ökat med 40 procent till 3:35 euro, den högsta kursen sedan i februari i år.

– Det ingjuter sannerligen hopp att en partner som BMW kan gå in i en allians och då får titta på böckerna och kan göra en hållbarhetsprövning, för att säkra att man inte råkar ut för negativa överraskningar, säger Peter Jurgens, aktiehandlare på Keijser Capital, till Reuters.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons