Annons
Nyheter

Saab nära tvåskift och ny 92:a

Saab Automobiles ledarduo vd Jan Åke Jonsson och ordförande Victor Muller ser alltfler pusselbitar falla på plats.
Nyheter • Publicerad 9 september 2010

Redan i år kan det bli tvåskift och ett par hundra nya jobb.

Ett avtal med en annan biltillverkare om tekniksamarbete och en ny liten Saab 92 är också nära.

Annons

– Vi diskuterar samarbete med i huvudsak tre tillverkare. Förhoppningsvis blir vi klara i år, säger Victor Muller till TT på leverantörsdagen i Göteborg på torsdagen.

Han vill inte avslöja vilka de är.

– Jag har läst överallt att det pratas om BMW men jag säger inget.

Om planerna på en droppformad liten Saab ska bli verklighet krävs ett samarbete, för den bilen finns inte i nuvarande affärsplan.

Enligt planen ska Saab upp till 80 000 bilar nästa år. Då krävs mer personal.

– Vi måste dra igång ett andra skift. Men vi har inte bestämt om det blir sent i år eller början av nästa år, säger Jan Åke Jonsson.

Det handlar om minst ett par hundra nya jobb. I höst finns även behov av runt 50 nya tjänstemän.

Frågan om en dubbel börsnotering i Stockholm, förutom Amsterdam där Spyker Cars redan finns, har visat sig knivig, enligt Muller.

– Det är en väldigt tidskrävande process och om det blir en för stor börda på vår organisation kommer vi att skjuta upp planerna.

Saab Automobile I dag jobbar cirka 3 700 personer på Saab Automobile. All verksamhet är koncentrerad till Trollhättan förutom reservdelslagret i Nyköping.Sedan Spyker Cars tog över ägandet 23 februari har det anställts runt 300 personer.I år har Saab lanserat den nya 9-5. Nästa år kommer 9-4 X och 9-5 kombi. 2012 en ny 9-3.Licensavtal med förra ägaren General Motors om möjlighet att köpa teknik löper över två generationers 9-5. I tid ungefär till mitten av 2020, enligt Jan Åke Jonsson.

(TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons