Annons
Nyheter

Saab gasar med BMW

Saab Automobile ska ladda bilarna med kraft från tyska BMW.
Nyheter • Publicerad 27 september 2010
Foto: Scanpix

Ett avtal mellan de båda bilbolagen väntas presenteras på onsdag.

– Ett drömsamarbete för Saab, konstaterar bilanalytikern Matts Carlsson.

Annons

Att Saab ska få köpa teknik från BMW är ett starkt besked till marknaden att en av branschens stora och mest prestigefyllda tror på Saab, anser Matts Carlsson.

– BMW har med all säkerhet noga tittat på vad det betyder för det egna varumärket och kommit fram till att Saab inte besudlar det. Dessutom ses inte Saab som en farlig konkurrent, säger Matts Carlsson.

Från bolagens sida kom bara halvkvädna bekräftelser efter en flod av medieuppgifter på måndagen. Både BMW och Spyker berättade att de för samtal med varandra, men fler detaljer tänker de inte avslöja förrän ett slutligt avtal finns färdigt.

Köpa motorer

På onsdag hålls en presskonferens i Trollhättan och då väntas mer besked.

– Ingenting är underskrivet. Innan det är presenterat och klart är inget klart, säger Saabs styrelseordförande Victor Muller till TT.

Nyhetsbyrån Bloomberg, som citerar en anonym källa, uppger att avtalet handlar om att Saab ska få köpa motorer från BMW till den nya Saab 9-3 som ska rulla ut 2012. I samtalen diskuteras också köp av dieselmotorer och att Saab ska få dela plattform med BMW-märket Mini för att göra en ny liten Saab. En mindre bil, som troligen döps till 9-2, är hett önskad av ledningen, men för att den ska bli verklighet krävs en extern partner.

Spykers aktie rusade

För Saabs del ger samarbetet tillgång till teknik man inte har råd att utveckla på egen hand och som passar bolagets behov. BMW å sin sida sprider sina kostnader på fler parter. Det tyska bolaget har redan samarbete med flera andra tillverkare, som franska PSA och Mercedes.

– Det är sannolikt att vi kommer att få ser mer av samarbeten mellan biltillverkare som storleksmässigt ligger under de allra största, säger Matts Carlsson.

Annons

Marknadens reaktion på uppgiften om ett avtal mellan Saab och BMW slog helt olika. Spykers aktie, som tappat nästan en tredjedel av värdet sedan Saabköpet i februari, hade vid stängning stigit med nästan 65 procent, till 3,95 euro på Amsterdambörsen. BMW-aktien, noterad i Frankfurt, gick ner 0,4 procent under måndagen.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons