Annons
Nyheter

Så upptäcker du cancerfläckarna

För att upptäcka elakartade hudcancerfläckar kan du undersöka dig själv med den kända ABCD-metoden.
Nyheter • Publicerad 30 september 2010
Malignt melanom.
Malignt melanom.Foto: Wikipedia
Basalcellscancer, den vanligaste hudcancerformen, drabbar ca 40 000 svenskar varje år.
Basalcellscancer, den vanligaste hudcancerformen, drabbar ca 40 000 svenskar varje år.Foto: Josef Wienand / Wikipedia

Godartade fläckar på huden är oftast små och symmetriska med jämna kanter och en jämn färg.

ABCD-reglerna fungerar så här:

Annons

A som Asymmetri. Är födelsemärket asymmetriskt?

B som i Borders. Är det ojämnt i kanten, taggigt eller ser ut att flyta ut?

C som i Colour. Är märket flerfärgat eller mörkare på något ställe?

D som i Diameter. Har det en diameter över sex millimeter?

Uppsök alltid läkare om ett födelsemärke ändrar form, färg eller storlek.

Ny undersökningsmetod prövas

Nya smärtfria metoder för att upptäcka en hudcancer är på väg. De kan ge besked redan vid ett första besök – i dag är väntetiden cirka fyra veckor.

Diagnosen fås med belysning av huden vilket inte kräver bedövning eller kirurgi. Ett par sådana metoder är under utveckling och prövas på patienter i Europa, bland annat i Göteborg.

– Metoderna verkar mycket lovande, säger överläkare John Paoli på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg till Göteborgs-Posten.

– I princip får man en mikroskopisk bild av hudcellerna i området utan att behöva skära i patienten, säger John Paoli, överläkare vid hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Göteborgs-Posten.

Annons

De nya undersökningsmetoderna, som är under vetenskaplig utvärdering i Europa, går ut på att patientens hud undersöks med så kallad konfokal- och multifotonmikroskopi – metoder som kan avgöra om cellerna är friska eller inte.

Det är ännu för tidigt att säga om de nya metoderna är lika bra som dagens för att hitta hudcancer. Men om de hittills lovande resultaten från försöken står sig så kan framtidens patienter slippa bedövning och skalpell så fort en misstänkt prick upptäcks. Svaret kan komma direkt och inte efter en väntetid på några veckor. Behandlingen kan därmed också sättas in tidigare.

– Man sparar en massa tid och återbesök, säger John Paoli.

Mikroskopmetoderna ska inte förväxlas med det så kallade dermatoskop som används i dag. Dermatoskopet är i princip en lampa försedd med förstoringsglas.

Olika sorters hudcancer

De vanligaste typerna av hudcancer är:

Basalcellscancer, en tämligen ofarlig form av hudcancer som inte sprider sig i kroppen. Den drabbar cirka 40 000 svenskar varje år.

Skivepitelcancer kan bilda metastaser om den inte behandlas och drabbar cirka 4 000 varje år. Cirka 60 dör.

Malignt melanom, en farlig hudcancerformen som har ökat de senaste decennierna. Cirka 2 300 drabbas varje år och cirka 400 dör.

Källa: Socialstyrelsen (TT)

BT /TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons